VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Dinnyenyársak
parmai sonkával
Hozzávalók 24 nyárshoz:
- 1 közepes érett, de kemény sárgadinnye (1,3-1,5 kg)
- 3-4 fodros salátalevél (pl. lollo, frizé)
- 1 piros húsú paprika
- 24 hajszálvékony, hosszú szelet parmai sonka (kb. 300 g)
- szemes feketebors
1. A sárgadinnyéket megmossuk, szárazra töröljük, gondosan nejlonzacskóba csomagoljuk, és 6-8 órára behűtjük. Ezután derékban félbevágjuk őket, magjaikat kivájjuk. 2 fél dinnye aljáról levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon, a másik 2 fél dinnyét (a dinnyék felső részét) meghámozzuk, gerezdekre szeljük, és kb. 3x3 cm-es darabokra-kockákra vágjuk.
2. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.
A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, és 2x2 cm-es darabokra-kockákra aprózzuk.
A sonkaszeleteket kettévágjuk, és lazán feltekerjük.
3. 3 dinnyekockát és 2 sonkatekercset felválta bambuszpálcikára fűzünk, végükre 1-1 paprikadarabot tűzünk, és beleszúrjuk őket félbevágott, alapként szolgáló dinnyék húsába-szegélyébe. A nyársak közé dugdossuk a salátaleveleket, megszórhatjuk 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal, és tányérra ültetve kínáljuk. Az esetleg kimaradt dinnyekockákat kisebb tálkába tesszük, és fogvájókat készítünk a közelükbe.
Tippek:
Az alapul szolgáló fél dinnyékből utóbb pompás gyümölcssalátát vagy hideg sárgadinnyelevest készíthetünk.
Változatok:
Parmai sonka helyett készíthetjük a hasonló ízvilágú San Daniele vagy a spanyol Serrano sonkával is, az a fontos, hogy a szeletek hajszálvékonyak legyenek! A nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható többi szárított-érlelt (pl. Berg, Speck) sonka jóval sósabb a fentieknél, és bár nyersen is fogyaszthatók, inkább főzésre alkalmasak.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé
Elkészítési idő:
20 perc
+6-8 óra
hűlési idő
Energiatartalom:
28 kcal/nyárs
Nehézségi fok: