2020. április 2.
Áron napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

A
B
C
D
E
F
G
H

Lehetőleg kisebb, zsenge padlizsánokat vásároljunk. Az a padlizsán igazán jó, amelyiknek friss, élénk zöld a szárcsonkja, a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, rugalmas, kemény.

1. A padlizsánt megmossuk, szárát és „gallérját” levágjuk, inox késsel meghámozzuk (ha nem túl vastag a héja, nem szükséges) (A). Ezt követően a recept előírásának megfelelően a padlizsánt éles pengéjű késsel:
– vagy felkarikázzuk (B)
– vagy hosszanti szeletekre vágjuk (C), és csíkokra, majd kisebb kockákra aprítjuk (D),
– vagy kettévágjuk, és a két fél padlizsán közepét pogácsaszerűen, késheggyel bekockázzuk.

2. Különösen a nagyobb, érettebb vagy „öregecske” padlizsánnal előfordulhat, hogy húsa kesernyés, ezért bármilyen formára daraboljuk, feldolgozás előtt erősen besózzuk (E), (F), hogy keserű levét kidobja (a karikákat-szeleteket „lejtősre igazított” deszkára vagy műanyag tálcára helyezett súllyal is tanácsos lenyomtatni). Ha esztétikai okokból szeretnénk megőrizni a padlizsán világos-nyers színét, a besózással egyidejűleg még citromlével is meglocsoljuk.

3. Nagyságuktól függően 1/2-1 órát állni hagyjuk a padlizsándarabokat, majd folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk – ezt a fázist nem érdemes kihagyni, mert ha keserű lesz tőle az étel, dobhatjuk ki az egészet!

4.  A serpenyőben való sütésre szánt, felkockázott vagy szeletelt padlizsánról előzőleg papírkendővel felitatjuk a vizet (G), (H), hogy ne spricceljen majd az olaj, sütés után pedig többszörösen összehajtott papírkendőre terítve felitatjuk róla (a nem kevés!) olajat, és az egyes receptek szerint dolgozunk tovább.
A krémnek való grillen sütött egész padlizsánt favillával több helyen megszurkáljuk, szelíd, maradék faszénparázs melegén, meg-megforgatva puhára, töppedtre sütjük (40-60 perc). Kissé hűlni hagyjuk, belsejéből kivájjuk a padlizsánhúst, és a célnak megfelelően dolgozunk vele tovább. Ha mélyhűtésre szánjuk, hagyjuk egészen kihűlni, és kisebb adagokban eltesszük a fagyasztóba (felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni).
Süthetjük az egészben hagyott padlizsánt rácson vagy vaslapon, gázláng fölött is: a vastag húsú paprikához hasonlatosan, folyamatosan forgatva addig sütjük, amíg a héja szénfeketévé válik, húsa pedig megpuhul. Ezután eltávolítjuk a héját, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
sózási-állási idő +
a további műveletek

Energiatartalom:

30 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olasz tésztasaláta

Marinált zöldségek

Tojásteszt

Tengerész és
padlizsános pizza

Padlizsánsaláta
paprikaöntettel

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

A húsvéti sonkáról

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Padlizsánkrémleves

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Padlizsán
tükörtojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: