2022. május 24.
Eszter napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

A
B
C
D
E
F
G
H

Lehetőleg kisebb, zsenge padlizsánokat vásároljunk. Az a padlizsán igazán jó, amelyiknek friss, élénk zöld a szárcsonkja, a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, rugalmas, kemény.

1. A padlizsánt megmossuk, szárát és „gallérját” levágjuk, inox késsel meghámozzuk (ha nem túl vastag a héja, nem szükséges) (A). Ezt követően a recept előírásának megfelelően a padlizsánt éles pengéjű késsel:
– vagy felkarikázzuk (B)
– vagy hosszanti szeletekre vágjuk (C), és csíkokra, majd kisebb kockákra aprítjuk (D),
– vagy kettévágjuk, és a két fél padlizsán közepét pogácsaszerűen, késheggyel bekockázzuk.

2. Különösen a nagyobb, érettebb vagy „öregecske” padlizsánnal előfordulhat, hogy húsa kesernyés, ezért bármilyen formára daraboljuk, feldolgozás előtt erősen besózzuk (E), (F), hogy keserű levét kidobja (a karikákat-szeleteket „lejtősre igazított” deszkára vagy műanyag tálcára helyezett súllyal is tanácsos lenyomtatni). Ha esztétikai okokból szeretnénk megőrizni a padlizsán világos-nyers színét, a besózással egyidejűleg még citromlével is meglocsoljuk.

3. Nagyságuktól függően 1/2-1 órát állni hagyjuk a padlizsándarabokat, majd folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, jól kinyomkodjuk – ezt a fázist nem érdemes kihagyni, mert ha keserű lesz tőle az étel, dobhatjuk ki az egészet!

4.  A serpenyőben való sütésre szánt, felkockázott vagy szeletelt padlizsánról előzőleg papírkendővel felitatjuk a vizet (G), (H), hogy ne spricceljen majd az olaj, sütés után pedig többszörösen összehajtott papírkendőre terítve felitatjuk róla (a nem kevés!) olajat, és az egyes receptek szerint dolgozunk tovább.
A krémnek való grillen sütött egész padlizsánt favillával több helyen megszurkáljuk, szelíd, maradék faszénparázs melegén, meg-megforgatva puhára, töppedtre sütjük (40-60 perc). Kissé hűlni hagyjuk, belsejéből kivájjuk a padlizsánhúst, és a célnak megfelelően dolgozunk vele tovább. Ha mélyhűtésre szánjuk, hagyjuk egészen kihűlni, és kisebb adagokban eltesszük a fagyasztóba (felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni).
Süthetjük az egészben hagyott padlizsánt rácson vagy vaslapon, gázláng fölött is: a vastag húsú paprikához hasonlatosan, folyamatosan forgatva addig sütjük, amíg a héja szénfeketévé válik, húsa pedig megpuhul. Ezután eltávolítjuk a héját, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
sózási-állási idő +
a további műveletek

Energiatartalom:

30 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsán
tükörtojással

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Padlizsánsaláta
paprikaöntettel

A húsvéti sonkáról

Fetás-diós
padlizsánkrém

Tengerész és
padlizsános pizza

Pikáns padlizsánkrém

Olasz tésztasaláta

Tojásteszt

Marinált zöldségek

Padlizsántallérok

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: