HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Sertésszűzérmék
nyárson
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 egész sertésszűzpecsenye (800 g)
- 12-15 szelet füstölt szalonna vagy bacon
- só, bors
- 2 fej újfokhagyma
- 4-6 szál friss kakukkfű
- 2 ek. olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2-3 paradicsom
- néhány bazsalikom- vagy petrezselyemlevél
- A körethez:
- 800 g krumpli
- 1 kk. olaj
- 8-10 nagyobb mentalevél
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 1 csipet chilipor vagy 1-2 kk. csípős paprikakrém




1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Közben a krumplit alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk, 1 kk. olajjal kikent tepsibe terítjük, és 40-45 percig sütjük.
2. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a vizet, az inakat, zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyát – éles-hegyes késsel alányúlva – fellazítjuk, majd lefejtjük-eltávolítjuk. A farokszerűen elkeskenyedő végeket leválasztjuk (ezeket a hús mellé dobva megsüthetjük vagy eltesszük a mélyhűtőbe, és a legközelebbi aprópecsenyéhez, pörkölthöz, darált hússal készülő ételhez felhasználhatjuk), a többit 12 db 3-4 cm vastag szeletre vágjuk, tenyérrel gyöngéden ellapítjuk.
3. A húszeleteket, azaz immár szűzérméket élükre állítjuk, a szalonnaszeletekbe göngyöljük (A), és a szalonnaszeletek végződésénél hármasával, szorosan bambuszpálcikákra tűzzük, így egyszersmind a szalonnát is rögzítjük (B). Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A fokhagymákat megmossuk, szakállkájukat eltávolítjuk, 8-10 cm-es szárukkal együtt félbe-negyedbe vágjuk (az újfokhagyma szára is erősen aromás!), a kakukkfűszálakat leöblítjük.
4. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a nyársakat, aztán melléjük dobjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, 3 percig sütjük (C). Alájuk öntjük a bort, majd mérsékelt tűzön, meg-megforgatva további 8-10 percig sütjük. Lefedjük, melegen tartjuk.
5. A körethez a mentát leöblítjük, finomra vágjuk, az olívaolajhoz adjuk, és sóval, frissen őrölt borssal, chiliporral/csípős paprikakrémmel ízesítjük. A megsült krumpliszemeket félbe-negyedbe vágjuk, megöntözzük a fűszeres-illatos olajjal.
6. A nyársakat tálra rendezzük, köréjük szedjük a sült fokhagymát, meglocsoljuk a zsírtalanított pecsenyelével, végül paradicsomkarikákkal, bazsalikom-/petrezselyemlevelekkel díszítjük, és a krumpli kíséretében mihamarabb tálaljuk. Lilahagymával-bazsalikommal gazdagított paradicsomsalátát kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Ezek a serpenyőben készülő húsnyársak még finomabbak lesznek, ha nyílt tűzön, faszén parázs fölött sütjük őket, de célszerű lyukacsos alutepsit használni, mert a parázsra csöppenő szalonnazsír lángra kaphat, és a hús könnyen-gyorsan megég, illetve kiszárad.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé