2019. augusztus 25.
Lajos napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Sertésszűzérmék
nyárson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 egész sertésszűzpecsenye (800 g)
  • 12-15 szelet füstölt szalonna vagy bacon
  • só, bors
  • 2 fej újfokhagyma
  • 4-6 szál friss kakukkfű
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2-3 paradicsom
  • néhány bazsalikom- vagy petrezselyemlevél
  • A körethez:
  • 800 g krumpli
  • 1 kk. olaj
  • 8-10 nagyobb mentalevél
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 csipet chilipor vagy 1-2 kk. csípős paprikakrém
A
B
C

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Közben a krumplit alaposan megmossuk, villával megszurkáljuk, 1 kk. olajjal kikent tepsibe terítjük, és 40-45 percig sütjük.

2. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a vizet, az inakat, zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyát – éles-hegyes késsel alányúlva – fellazítjuk, majd lefejtjük-eltávolítjuk. A farokszerűen elkeskenyedő végeket leválasztjuk (ezeket a hús mellé dobva megsüthetjük vagy eltesszük a mélyhűtőbe, és a legközelebbi aprópecsenyéhez, pörkölthöz, darált hússal készülő ételhez felhasználhatjuk), a többit 12 db 3-4 cm vastag szeletre vágjuk, tenyérrel gyöngéden ellapítjuk.

3. A húszeleteket, azaz immár szűzérméket élükre állítjuk, a szalonnaszeletekbe göngyöljük (A), és a szalonnaszeletek végződésénél hármasával, szorosan bambuszpálcikákra tűzzük, így egyszersmind a szalonnát is rögzítjük (B). Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. A fokhagymákat megmossuk, szakállkájukat eltávolítjuk, 8-10 cm-es szárukkal együtt félbe-negyedbe vágjuk (az újfokhagyma szára is erősen aromás!), a kakukkfűszálakat leöblítjük.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a nyársakat, aztán melléjük dobjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, 3 percig sütjük (C). Alájuk öntjük a bort, majd mérsékelt tűzön, meg-megforgatva további 8-10 percig sütjük. Lefedjük, melegen tartjuk.

5. A körethez a mentát leöblítjük, finomra vágjuk, az olívaolajhoz adjuk, és sóval, frissen őrölt borssal, chiliporral/csípős paprikakrémmel ízesítjük. A megsült krumpliszemeket félbe-negyedbe vágjuk, megöntözzük a fűszeres-illatos olajjal.

6. A nyársakat tálra rendezzük, köréjük szedjük a sült fokhagymát, meglocsoljuk a zsírtalanított pecsenyelével, végül paradicsomkarikákkal, bazsalikom-/petrezselyemlevelekkel díszítjük, és a krumpli kíséretében mihamarabb tálaljuk. Lilahagymával-bazsalikommal gazdagított paradicsomsalátát kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Ezek a serpenyőben készülő húsnyársak még finomabbak lesznek, ha nyílt tűzön, faszén parázs fölött sütjük őket, de célszerű lyukacsos alutepsit használni, mert a parázsra csöppenő szalonnazsír lángra kaphat, és a hús könnyen-gyorsan megég, illetve kiszárad.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

560 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olívás
paradicsomsaláta

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Kukoricával
töltött paradicsom

Húsos
lilahagymatorta

Zöldbabcsokor
paprikával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Gazpacho – spanyol
kánikulaleves

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Mediterrán saláta

Pikáns padlizsánkrém

Marinált zöldségek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: