LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Tejfölös-zöldséges
karfiolleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 700 g karfiol (450-500 g tisztított)
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 80 g zellergumó
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 szem feketebors
- só
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 zöldségleveskocka
- 1 babérlevél
- 2 ek. citromlé
- 1 ek. rétesliszt
- 200 g tejföl
- szerecsendió
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a zellert apró kockákra vágjuk. A fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk. A petrezselyem leveleit lecsipkedjük, finomra aprítjuk.
2. Felforralunk a húsleveskockákkal 1,2 liter vizet. Beledobjuk a karfiolt, a hagymát egészben, a felaprított zöldségeket, végül hozzáadjuk a teatojást, a babérlevelet és a citromlét. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (18-20 perc).
3. Eldolgozzuk a tejfölben a réteslisztet, 2 merőkanál levessel lazítjuk, és a forrásban lévő levesbe öntjük-keverjük. Csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint utánasózzuk, szelíd tűzön, fedő nélkül 2 percig forraljuk.
4. Tálalás előtt eltávolítjuk levesből a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, lazán beleforgatjuk a petrezselymet, de ezzel már nem főzzük tovább.
Változatok:
– Készíthetjük fele karfiol, fele brokkoliból vagy csak brokkoliból is.
– Sűríthetjük úgy is, hogy a főtt karfiol és zöldség 1/4-ét félretesszük, a többit krémmé turmixoljuk, összeforraljuk 2 dl (főző)tejszínnel, citromlével ízesítjük, végül visszatesszük bele a darabos zöldséget.