
Fotó: Elendel
Fűszeres húspogácsák
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2-1/2 kk. szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom
- só, bors
- 800 g darált sertés- és marhahús vegyesen
- 1+1 ek. olaj
- 1 kisebb kígyóuborka (150-200 g)
- 8-16 koktél- vagy datolyaparadicsom
- 4-5 ek. enyhén csípős mustár
- 8 szelet ciabatta vagy "gyökérkenyér"
- bazsalikom- vagy oregánóbóbiták
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd a zöldfűszerekkel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal együtt a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk.
2. A húsmasszából 8 gombócót formálunk, kissé ellapítjuk, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Sütés előtt átkenjük őket 1 ek. olajjal, majd faszénparázson, grillserpenyőben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben (200 °C-os sütőben) mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.
3. A zöldségeket megmossuk, az uborkát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomokat félbe-negyedbe vágjuk. Vékonyan megkenjük mustárral a kenyérszeleteket, lapos tálra rendezzük. Mindegyikre 1-1 húspogácsát ültetünk, tetejükre pöttyintünk 1/2 kk. mustárt, belenyomkodunk 4-5 kissé egymásra csúsztatott uborkakarikát, végül paradicsommal és bazsalikom- vagy oregánólevelekkel díszítjük. A maradék uborkát és paradicsomot a tálra terítjük vagy felhasználjuk a húspogácsákhoz kínált salátához.
Egyszerű nyári saláta
1 kis fej római, lollo vagy jéghegysalátát megmosunk, kicentrifugázunk vagy konyharuhával szárazra lapogatunk, leveleiket falatnyi darabokra tépkedjük, mélyebb tálba szórjuk. Hozzáadunk 10-12 félbevágott koktélparadicsomot, 1-2 kis fej felkarikázott lilahagymát, tetszés szerint néhány kimagozott olívabogyót, végül az esetleg kimaradt kígyóuborkát. 2-3 ek. balzsamecetet elkeverünk kevés sóval, frissen őrölt borssal és 5-6 ek. extra vergine olívaolajjal, a salátára locsoljuk, lazán összeforgatjuk.