
Fotó: Hemző Károly
Szezámos pontyszeletek tavaszi körettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagy pontyszelet (600 g)
- só, bors
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zsenge karalábé
- 4 zsenge sárgarépa
- 250 g zöldspárga
- 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 2 ek. olaj
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 ek. szezámmag
- 1 tojás
- 80 g finomliszt
- olaj a sütéshez
1. A halszeleteket megmossuk, szárazra törölgetjük, és bedörzsöljük egy kevés sóval. A zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét kisujjnyi hasábokra, a sárgarépát és a hagymát (egy kevés zöldjével együtt) rézsútosan felkarikázzuk. A spárgasípokat megmossuk, fás szárvégüket levágjuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!).
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát, rádobjuk az áttört fokhagymát, a karalábét, a sárgarépát és a zöldborsót. Kissé megsózzuk, fedő alatt 5-6 percig pároljuk, majd a zöldségkeverék tetejére fektetjük a spárgasípokat, és további 10-12 percig pároljuk.
3. A halszeleteket szárazra töröljük, aztán a lisztbe, a felvert tojásba és a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban aranybarnára sütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot, végül tálra rendezzük, citromkarikákkal, petrezselyemmel díszítjük, és a párolt zöldséggel körítve tálaljuk. További köretként sós vízben főtt, petrezselymes újkrumpli illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.