
Fotó: Elendel
Meggyes Pavlova
Hozzávalók 12 szelethez:
- 4 friss tojásfehérje (szobahőmérsékletű!)
- 1 csipet só
- 110 g finomított kristálycukor
- 1 kk. almaecet vagy fehérborecet
- 8-10 csepp vaníliakivonat
- 110 g porcukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- A rakományhoz:
- 1 üveg meggybefőtt (650-680 g)
- 100 g kristálycukor
- 2 kisujjnyi biocitrom sárga héja
- 1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 púpozott ek. vaníliás pudingpor
- 1 tasak vanillincukor (10 g)
- 1,5 tasak habfixáló (15 g)
- 3 dl tejszín
- néhány citromfű- vagy mentabóbita
- 1 narancskarika (héjával)
1. A felsorolt hozzávalókból az epres Pavlovánál leírt módon elkészítjük a habcsóktortát.
2. A rakományhoz a meggyet leszűrjük, lecsepegtetjük. 1 dl befőttlében eldolgozzuk étkezési keményítőt/pudingport, a többit felforraljuk a kristálycukorral, a citromhéjjal és a fűszerekkel. Hozzáöntjük a pudingporos keveréket, éppen csak besűrítjük, végül beleforgatjuk a meggyet és éppen összeforraljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Tálalás előtt a habtortát tálra emeljük, vastagon-magasan tetejére halmozzuk a vanillincukorral és habfixálóval kemény habbá vert tejszínt, végül a meggyet. Néhány citromfű- vagy mentabóbitával és narancskarikával díszítjük, tortaszerűen szeleteljük. Az esetleg kimaradt meggyet külön tálkában kínáljuk mellé.
Fontos:
– Mivel a tojásfehérje zsiradék jelenlétében nem verődik fel, első feltétel, hogy a tojás kettéválasztásakor szemernyi tojássárgája se kerüljön a tojásfehérjébe. Ugyanebből az okból tehát az is fontos, hogy a keverőtál és a habverő tökéletesen zsírmentes legyen.
– A habverőt - ez nem babona, hanem tudomány! - mindig azonos irányban forgassuk-vezessük. Minél tovább verjük a habot, annál több buborék keletkezik, és annál keményebb, tömörebb lesz a habmassza. Ám ha váltogatjuk a keverés irányát, a "szembejövő" buborékok szétpukkasztják-kioltják egymást, a hab tehát összeesik és többé már nem is lehet felverni.
Tippek:
– Tálalásig (fedetlenül) a hűtőszekrényben tároljuk, de tanácsos mihamarabb elfogyasztani, mert a tejszínhabtól megereszkedik a habcsóktészta, és veszít a ropogósságából, holott úgy az igazi, ha a torta külseje ropogós, a belseje pedig puha-krémes.
– Maga a kész habcsókalap töltetlenül remekül bírja a mélyhűtést; fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen töltjük meg tejszínhabbal, gyümölccsel.
Megjegyzések:
A torta (akárcsak névadója) már a maga idejében mesébe illő világkarriert csinált, az utóbbi években pedig valódi reneszánszát éli, és számtalan változata létezik. A magyarázat kézenfekvő: egyszerű, mármár elronthatatlan, olcsó, és ellenállhatatlan, mindössze egy kis időre van szüksége, de az már a sütő dolga.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
40 perc
+3,5 óra szárítás
Energiatartalom:
225 kcal/szelet
Nehézségi fok: