Készen vásárolt piskótalapból, némi felnőtt segítséggel, nagyobb gyerekek is el tudják készíteni Anyák napjára! Valódi meglepetés válhat belőle!

Fotó: Hemző Károly
Epres piskótarolád
Hozzávalók 12 szelethez:
- A piskótalaphoz:
- 80 g finomliszt
- 20 g étkezési keményítő
- 1 kk. citromlé
- 4 tojásfehérje
- 8 tojássárgája
- 50+50+2ek. porcukor
- A töltelékhez:
- 300 g eper
- 50 g porcukor
- 1 ek. citromlé
- 100 g eperlekvár
- 3 zselatinlap (5 g)
- 1 tasak vanillincukor (10 g)
- 2 dl tejszín
- néhány citromfűbóbita
1. A felsorolt hozzávalókból, az alaprceptnél bemutatott módon piskótalapot sütünk.
2. A töltelékhez az epret szűrőtálba tesszük, vízbe merítjük, szelíd rázogatással alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet. 3-4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével, lefedjük, fél órát pihentetjük.
3. Az eperlekvárt felforrósítjuk, vékonyan megkenjük vele a piskóalapot. Beáztatjuk a zselatint 5 dl hideg vízbe. Kemény habbá verjük a vanillincukorral a tejszínt. Az eper 1/3-át leszűrjük, lecsepegtetjük, a többit összeturmixoljuk, majd 1 kis merőkanálnyi pépet a jól kinyomkodott zselatinhoz adunk, és szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk. Több részletben, gyors mozdulatokkal az eperpép egészéhez keverjük, végül apránként összeforgatjuk a tejszínhabbal.
4. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a piskótalapot a krémmel, megszórjuk a leszűrt eperrel, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk, 4 órára a hűtőbe tesszük.
4. Tálalás előtt hosszúkás tálra fektetjük a piskótaroládot, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és a félretett eperszemekkel, valamint citromfűbóbitákkal díszítjük. Tortaszeletszerű háromszögeket formálva csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk mellé.
Tippek:
Készíthetjük készen vásárolt piskótatekercsből is (400 g), az a fontos, hogy nagyon friss legyen, különben ki-betekerés közben eltörik!