
Fotó: Elendel
Tavaszi zöld leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb burgonya
- 1 közepes fej hagyma
- 200 g spenót
- 1 csokor újhagyma
- 100 g medvehagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 25-30 szál snidling
- 2 ek. olaj
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 2 dl + 4 kk. tejszín
- só, bors
- 8 ek. sült tésztaborsó (készen vásárolt)
- 4 koktélparadicsom
1. A zöldségeket és a zöldfűszereket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyákat és a hagymát apró kockákra vágjuk, a spenótot, az újhagymaszálakat (25-30 cm-es zöldjükel együtt), a medvehagymaleveleket, a szárakról lecsipkedett petrezselymet és a snidlinget (3-4 szál kivételével) nagyjából felaprítjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, beleforgatjuk a burgonyát, élénk tűzön 1 percig forgatjuk. Rádobjuk az összes zöldet, meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1,2 liter vízzel, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (25-30 perc).
3. Botmixerrel az egészet finom péppé-krémmé turmixoljuk, végül belekeverünk 2 dl tejszínt, sóval, borssal, nagy csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, jól összeforraljuk,
4. A levest mélytányérokba szedjük, közepükre szórunk 2-2 ek. tésztaborsót, tetejüket 1-1 kk. tejszínnel cirmosítjuk, az elnegyedelt paradicsomokkal és a félretett, felaprított snidlingszálakkal vidámítva kínáljuk. Fokhagymás olajban pirított zsemlekockákat is adhatunk mellé.