2021. április 23.
Béla napja van

A húsvéti sonka főzőleve valódi kincs – finom-egyszerű leveseket főzhetünk vele, amikor amúgy is elteltünk a bőséges ünnepi ételekkel. Ha nem használjuk fel 2-3 nap elteltével, tanácsos eltenni a mélyhűtőbe.

 

 


Fotó: Elendel

Spenótos-rizses zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g spenót
  • 400 g sárgarépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 100 g hosszú szemű rizs
  • 1,5 liter füstöltlé (sonka főzőlé)
  • 200 g csemegekukorica (konzerv)
  • 2 dl. főzőtejszín
  • 1 ek. rétesliszt
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1-2 ek. citromlé
  • néhány zöldfűszerlevél

1. A spenótót megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, finomra vágjuk. A sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. A vajat/margarint és az olajat összeforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán rádobjuk a sárgarépát, és 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, élénk tűzön további 1 percig pirítjuk, felengedjük a füstöltével, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.

2. A kukoricát szűrőtálba csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a spenóttal együtt a leveshez adjuk, és szelíd tűzön az újraforrástól számított további 5 percig főzzük.

3. Simára keverjük a főzőtejszínben a réteslisztet, 1 merőkanál levessel hígítjuk, folyamatosan keverve a leves egészéhez adjuk. Utánasózzuk, borsozzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, kevés citromlével ízesítjük (a leves alapíze enyhén savanykás), és még egyszer felforraljuk. Tálaláskor  mélytányérokba szedjük, végül tetszés szerinti zöldfűszerlevelekkel díszítjük.

 

Tippek:

Készíthetjük

– mélyhűtött kukoricából is, amelyet a rizzsel egyidejűleg adunk a leveshez

 – (100 g) mélyhűtött spenótpüréből is, amelyet fagyos állapotban közvetlenül habarás előtt dobunk a levesbe

– 100 g finomra vágott medvehagymával

– füstöltlé helyett (3 kockából forralt)1,5 liter tyúkhúslevessel is.

 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

392 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: