TORTÁK > Ünnepi torták
Az ünnepi torta elkészítése egyszerű, kivált, ha a mákos tortalapot előre megsütjük (aki siet, készítheti likőrbe/rumos tejbe forgatott babapiskótával is).
Az epres joghurthab igényel ugyan némi figyelmet, de megéri! A végeredmény nemcsak gyönyörű, de finom is!

Fotó: Hemző Károly
Mákos-joghurtos
epertorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A mákos tortalaphoz:
- 5 tojás
- 50 g krémtehéntúró
- só
- 50+60 g finomított kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 170 g darált mák
- 60 g zsemlemorzsa
- 1 biocitrom reszelt héja
- 5 ek. rum
- 1 dl tej
- A krémhez és a díszítéshez:
- 400 g eper + 10 szem a díszítéshez
- 9 db (15 g) zselatinlap
- 500 g natúr joghurt
- 200 g porcukor
- 5+1 dl tejszín
- 8 ek. eperlikőr vagy triple sec
- 1/2 tasak (5 g) habfixáló
- 1 citromfűbóbita
- 1 kk. vágott pisztácia
1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tortalaphoz a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd 50 g apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá verjük. A túrót, 60 g kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, és az egyenként hozzáadott tojássárgákat habosra keverjük.
2. Összekeverjük a mákot, a zsemlemorzsát és a citromhéjat, majd a habbal, és a rummal elkevert tejjel váltakozva, lyukas fakanállal lazán beledolgozzuk a tojáskrémbe. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságra állított rácson 25 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez 400 g epret megmosunk, felitatjuk róla a vizet, a szárcsonkokat kivágjuk. 8-10 szem megközelítőleg azonos nagyságú-formájú szemet félbevágunk és félreteszünk, a többit finom péppé turmixoljuk. A zselatint beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Elkeverjük a joghurtot a porcukorral és az eperpéppel. 5 dl tejszínt kemény habbá verünk.
4. A felpuhult zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, hozzáadjuk a likőrt, éppen csak felolvasztjuk. Hozzákeverünk 1 és még 1 kis merőkanál epres joghurtot, aztán erőteljes mozdulatokkal a joghurt egészéhez keverjük, végül több részletben beleforgatjuk a tejszínhabot.
5. Kiemeljük a formából a mákos tortalapot, lapos tálra helyezzük, (állítható) fém/műanyag tortakarikát kanyarítunk köré. A tésztára simítjuk a krém egynegyedét, majd talpukra állítva, vágott felükkel kifelé belenyomkodjuk a felezett eperszemeket, végül a formába simítjuk a maradék krémet. Letakarjuk, 8 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
6. Tálalás előtt 1 órával eltávolítjuk a tortáról a karikát, kijelöljük a szeletek helyét. A maradék 10 szem epret megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, megtisztítjuk, félbevágjuk. Kemény habbá verjük a habfixálóval a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, rózsákat nyomunk belőle a szeletek szegélyére és a torta közepére. A habrózsákat a felezett eperszemekkel és citromfűvel, a torta „csupasz” tetejét pisztáciával díszítjük.
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+8 óra hűlési idő
Energiatartalom:
356 kcal/szelet
Nehézségi fok: