
Fotó: Hemző Károly
Retek-répa-sajt saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 3-4 (1 csokor) sörretek
- 300 g sárgarépa
- 2 csokor újhagyma
- 2 közepes, savanykás alma
- 2+2 ek. citromlé
- 200 g gouda vagy edami sajt
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 1 szál petrezselyem
1. A retket és a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, nagy lyukú reszelőn külön-külön lereszeljük. Az új hagymaszálakat megtisztítjuk, felkarikázzuk (8-10 cm-t zöld szárukból is). Az almákat megmossuk, magházukat kiemeljük, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul apróra felkockázzuk, azonnal meglocsoljuk 2 ek. citromlével. A sajtot ugyancsak apró kockákra vágjuk.
2. Az öntethez a maradék 2 ek. citromlében oldódásig keverünk 1/4 kk. sót, hozzáadunk ízlés szerint frissen őrölt borsot, majd habverővel cseppenként beledolgozzuk az olívaolajat, végül a meghámozott, áttört fokhagymát.
3. Egy nagyobb méretű, lapos tálat elvileg 4 negyedre osztunk. A retket a tál 1/4 részére halmozzuk, majd a színek különbözőségére ügyelve 1-1 rész sárgarépát, hagymát és almát halmozunk a tálra, a sajtkockákat pedig a közepére púpozzuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál locsoljuk meg és keverjük össze az öntettel.