FŐZELÉKEK

Fotó: Hemző Károly
Karalábés-brokkolis
zöldségragu
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy, zsenge karalábé (400g)
- 400 g sárgarépa
- 1 szál dundi póréhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 2 ek. vaj/margarin
- 250 g brokkoli (mélyhűtött)
- 1 ek. ételízesítő
- 4 ek. rétesliszt vagy 2 ek. ételsűrítő granulátum
- 2 dl. főzőtejszín
- só, bors
- szerecsendió
- 3-4 szál petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét és a sárgarépákat kisujjnyi hasábokra, a pórét hasonló nagyságú, rézsútos karikákra vágjuk. Az újhagymaszálakat egy kevés zöldjükkel együtt 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
2. A vajat/margarint felforrósítjuk, beleforgatjuk a pórét és az újhagymát, élénk tűzön 2 percig fonnyasztjuk, aztán hozzáadjuk a karalábét és a sárgarépát, 3-4 perc múlva (ha élyhűtött, fagyos állapotban) a brokkolit. Meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára, de még kissé ropogósra pároljuk (12-15 perc).
3. Megszórjuk a rétesliszttel/ételsűrítővel, felöntjük további 2 dl vízzel és a tejszínnel, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1-2 perc), végül utánasózzuk, borsozzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Mélyebb tálba szedjük, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Hirtelensült húsok, halak köreteként kínálhatjuk.
Tippek:
A főzés végén 150 g megtisztított spenótot is adhatunk hozzá, de ezzel csak addig forrósítjuk, amíg a levelek összeesenek.
Változatok:
Készíthetjük főzeléknek is: kétszeresére emeljük a mennyiségeket (a zöldségeket kisebb darabokra aprózzuk!), és fasírttal, aprópecsenyével, sült virslivel tálaljuk.