SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tonhalas
krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g kiflikrumpli
- só, bors
- 1 babérlevél
- 1 csokor újhagyma
- 1 nagy, piros húsú paprika
- 10-12 bazsalikomlevél
- 4-5 szál friss oregánó vagy majoránna
- 100 g kovászos uborka
- 12-16 szem fekete olívabogyó (pl. kalamata)
- 2 doboz olajos tonhal (kb. 180 g/doboz)
- Az öntethez:
- 1 dl száraz fehérbor
- 1/2 citrom leve
- 1 kk. szardellapaszta
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- só, bors
1. A krumplit enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízben, héjában megfőzzük (20 perc). A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A paprikát kicsumázzuk, apró kockákra-rombuszokra vágjuk. A bazsalikomot és az oregánót/majoránnát leöblítjük, konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. Az uborkát vékony karikákra szeljük, az olívabogyókat lecsepegtetjük. Kiemeljük az olajból a tonhalat, kisebb darabokra tördeljük.
2. Az öntethez mély salátástálba öntjük a fehérbort, hozzáadjuk a citromlét, a szardellapasztát és kevés sót. Hozzácsepegtetjük-öntjük az olívaolajat (vagy a hal olaját), habverővel opálosra keverjük, végül frissen őrölt borssal illatosítjuk.
3. A krumplit leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. Egyenesen belekarikázzuk az öntetbe, aztán hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, az uborkát, a tonhalat, az olívabogyót, a bazsalikomot és az oreganót/majoránnát. Lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük. Tálaláskor keverünk egyet rajta, csinos tálba terítjük, és a félretett fűszerlevélkékkel díszítjük.
Tippek:
– Szardellapaszta helyett ízesíthetjük 1 kk. enyhén csípős dijoni mustárral is.
– Ha nem fogyasztjuk el azonnal, a hűtőben tároljuk, de tálalás előtt fél órával kivesszük, hogy a dermedt olaj felengedhessen.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
45 perc
+1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
350 kcal/adag
Nehézségi fok: