
Fotó: Elendel
Tortellini spenótmártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g mélyhűtött spenótpüré
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g főtt, füstölt sonka
- 2 ek. mandulalapocska
- 2 ek. vaj/margarin
- 1 ek. ételízesítő
- 500 g sajtos tortellini
- 2,5 dl tejszín
- 2-3 ek. ételsűrítő granulátum
- só, bors
- szerecsendió
- 40 g parmezán sajt
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sonkát vékony csíkokra metéljük. A mandulát zsiradék nékül világosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen!
2. A vajban/margarinban üvegesre fonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük 2,5 dl vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd (fagyos állapotban) a spenótot, és fedő alatt, mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg teljesen felenged (8-10 perc). Botmixerrel péppé pörgetjük, aztán hozzákeverjük a tejszínt és az ételsűrítőt, ízlés szerint sót, őrölt borsot, végül 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, és szelíd forralással besűrítjük (2 perc).
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tortellinit (12-15 perc), leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és beleforgatjuk a spenótmártásba. Mélytányérokba szedjük, a sonkával, a mandulával és a frissen reszelt parmezán sajttal megszórva tálaljuk.
Tippek:
Készíthetjük
–1 kg friss megtisztított és alaposan megmosott spenótból is, amelyet nagyjából felaprítva adunk a vízzel felöntött hagymalaphoz, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 4-5 percig főzünk – a többi ugyanaz;
– karakteresebb pecorino sajttal is.
– A praktikus, azonnal oldódó ételsűrítő helyett (amely por alakban is kapható) a tejszínben elkevert 2 ek. rétesliszttel sűrítjük be a mártást.
– Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a spenótmártást 4 dl vízzel készítjük, eldolgozunk benne még 2 egész tojást is, aztán összeforgatjuk a tortellinivel és a sonkával, sütőedénybe terítjük, tetejét megszórjuk a sajttal, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (25 perc).
Italajánlat:
Könnyű fehérbor, rozé, sör.