LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g sütőtök
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szelet füstölt szalonna (bacon)
- 2-3 zsályalevél
- 6-8 friss rozmaringbóbita
- 1 ek. olaj
- 2 ek. tisztított tökmag
- 1,5 dl+4 kk. tejszín
- só, bors
- szerecsendió
- 4 szelet rozsos/teljes kiőrlésű szendvicskenyér
1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait, szakállkáját eltávolítjuk, 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A szalonnaszeleteket félbe, a leöblített zöldfűszereket finomra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, ropogósra pirítjuk benne a szalonnát, félretesszük. A zsiradékba dobjuk a hagymát, a fokhagymát és a zöldfűszereket, 2 perc múlva a sütőtököt, és további 2 percig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük (25-30 perc). Félidőben kiveszünk a levesből 4 ek. darabos tököt a díszítéshez.
3. A tökmagot serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Botmixerrel sima krémmé-péppé turmixoljuk a levest, hozzákeverünk 1,5 dl tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kis csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, felforraljuk.
4. A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk, zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest mélytányérokba szedjük, belecsöpögtetünk 4 kk. tejszínt, késheggyel belehúzva cirmosra csinosítjuk. Tetejét a félretett darabos tökkel és 2-2 szalonnapörccel dúsítjuk, végül megszórjuk a tökmaggal, és a pirítós kíséretében tálaljuk.