SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mozzarellás-olívás
paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g közepes, kemény paradicsom
- 2 közepes fej lilahagyma
- 10-12 bazsalikomlevél
- 2-3 szál petrezselyem
- 100 g fekete vagy zöld olívabogyó (sós lében)
- 2 gombóc (250 g) mozzarella
- 1 kk. szárított vagy 2 szál friss oregánó
- só, bors
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra törölgetjük, szárukat a csonkkal együtt, ékformán kivágjuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk. A hagymákat meghámozzuk, kettévágjuk és felszeleteljük. A bazsalikomot és a petrezselymet leöblítjük (ha friss oreganót használunk, azt is), konyharuhával szárazra lapogatjuk, a bazsalikomot (és az oreganót) nagyjából felaprózzuk. Az olívabogyókat és a mozzarellát kiemeljük a levükből és lecsepegtetjük, a mozzarellát vékonyan felkarikázzuk vagy kisebb kockákra vágjuk.
2. Egy nem túl mély tál szegélyét kirakjuk a kissé egymásra csúsztatott paradicsomkarikákkal. Közepükre rendezzük a mozzarella 2/3 részét, majd ismét paradicsom és a maradék mozzarella következik. Tetejét megszórjuk a hagymával, az olívabogyókkal, az oreganóval, a bazsalikommal, egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, végül meglocsoljuk az olívaolajjal, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. Bármilyen frissen sült hús- vagy halételhez, omletthez, krumplis ételekhez kínálhatjuk, de friss kenyérrel csak úgy, magában is finom.
Tippek:
Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, csak tálaláskor hintjük meg a salátát sóval, borssal és olajjal, mivel ezek jelenlétében a paradicsom gyorsan levet ereszt és megpuhul.