HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Elendel
Szűzpecsenye
sonkás-sajtos
bundában
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g brokkoli
- 400 g sárgarépa
- 80 g gouda sajt
- 1 tojássárgája
- 2 ek. tejszín
- 1/2 kk. szárított majoránna
- 2 sertésszűzpecsenye (350g/db)
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 4 vékony szelet főtt, füstölt sonka
- 1 dl húsleves
- 1 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g vaj
- néhány rozmaringbóbita
- 2-3 szál petrezselyem
1. A körethez megtisztítjuk a zöldségeket, a brokkolit kisebb rózsákra, a sárgarépát nem túl vékony karikákra vágjuk, és két külön edényben, néhány ek. víz és kevés só hozzáadásával puhára, de még ropogósra pároljuk (6-8 perc), melegen tartjuk.
2. Közben megreszeljük a sajtot, összekeverjük a tojássárgájával, a tejszínnel és a majoránnával. A szűzpecsenyéket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, 2-2 darabra vágjuk, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. Felforrósítjuk az olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a húsdarabokat (7-8 perc).
3. A sonkaszeleteket félbevágjuk, lazán a húsdarabok köré tekerjük, sütőedénybe helyezzük, tetejükre púpozzuk a sajtkeveréket, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. A sütőből kivéve letakarjuk alufóliával, és 10 percig pihentetjük.
4. A mártáshoz 1 dl húslevessel összeforraljuk, fellazítjuk a sütőedényben maradt pecsenyealjat, majd lábaskába szűrjük, 1 percig forraljuk a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket leszűrjük, beleforgatjuk a szétlapított fokhagymával felforrósított vajba. A húsdarabokat egészben vagy 2-3 szeletve vágva tálra rendezzük, petrezselyemmel és/vagy rozmaringgal díszítjük, és a zöldségek, valamint a mártás kíséretében mihamarabb tálaljuk. Burgonyapüré, krokett illik hozzá.
Tippek:
Brokkoli helyett készíthetjük kelbimbóval is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vag rozé