
Fotó: Hemző Károly
Joghurtos kukorica-reteksaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor újhagyma
- 1 nagy csokor retek
- 2 doboz csemege kukorica (kb. 340 g/doboz)
- A mártáshoz:
- 1 savanykás alma
- 1 kk. citromlé
- 40 g rokfort (márványsajt)
- 400 g natúr joghurt
- 1 kk. csípős (dijoni) mustár
- só, bors
1. A hagymát és a retket megtisztítjuk, a hagymákat vékonyan felkarikázzuk, zöld szárukat félretesszük a díszítéshez, a retket uborkagyalun felszeleteljük. A kukoricát szűrőtálba csúsztatjuk, bő, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és nagyobb, lapos tálra terítjük. Egymásra csúsztatva-púpozva közepére csinosítjuk a retekkarikákat, végül a félretett hagymaszárakkal díszítjük.
2. A mártáshoz az almát megmossuk, meghámozzuk, bedörzsöljük citromlével (hogy meg ne barnuljon). A rokfortot apró darabkákra tördeljük. Elkeverjük a joghurtot a mustárral, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk. Hozzáadjuk az rokfortot és a hagymát, végül belereszeljük az almát, lazán összeforgatjuk, aztán csinos tálkába szedjük, és tálalásig hidegen tartjuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál öntjük-keverjük a salátához. Pirított rozskenyeret, sokmagos péksüteményt kínálhatunk hozzá. Könnyű, kímélő salátavacsora.
Tippek:
- Rokfort (márványsajt) helyett készíthetjük 100 g tehéntúróval/ricottával vagy túrógyönggyel (cottage cheese) is.
- Póréval, lilahagymával is remek, ezeket fogyasztás előtt célszerű fél órára kissé besózni és egy kevés citromlével megöntözni.
- „Illatos” lehelletünkön 1-2 szem elrágcsált szegfűszeggel vagy kávészemmel könnyen segíthetünk.