
Fotó: Hemző Károly
Párnafánk
Hozzávalók 80 darabhoz:
- 50 g vaj/margarin
- 2 tojás+2 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 2 ek. rum
- 2 tasak bourbon vaníliás cukor (20 g)
- só
- 300 g finomliszt
- 50 g porcukor
- olaj a sütéshez (1,5-2 liter)
- vaníliás porcukor a szóráshoz
1. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, a rummal, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. A lisztet és a porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásos tejfölt, majd az olvasztott vajat/margarint, és fakanállal összekeverjük. A tálból lisztezett munkalapra szedjük-borítjuk, majd erőteljesen összegyúrjuk a tésztát.
2. Pihentetés nélkül, lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és derelyevágóval előbb 4-5 cm széles csíkokra, majd rombuszokra szabjuk.
3. Nagyobb edényben/fritőzben felforrósítunk háromujjnyi olajat. Mérsékeljük a tüzet, beleteszünk az olajba 8-10 tésztarombuszt, de ne többet, mert nagyon gyorsan sülnek, és jócskán megnőnek-felfújódnak. Mindkét oldalukon aranysárgára sütjük őket (mindössze 2+2 perc!), aztán papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat.
4. Tetejüket még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és savanykás-illatos lekvár kíséretében tálaljuk. Frissen az igazi, de még másnap is finom. (Levegősen takarjuk le, mert ha befülled, megereszkedik!)
Italajánlat:
Pezsgő.