A grízgaluska a hagyományos levesbetétek egyike, amely olcsó és laktató, a „vékony" leveseket is kiadóssá teszi. Masszáját tetszés szerint tovább bűvölhetjük párolt hagymával, fokhagymával, 1-2 ek. finomra vágott petrezselyemmel, kaporral, illatos zöldfűszerekkel vagy darált sonkával, tarjával.

Fotó: Hemző Károly
Grízgaluskaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 g lágy vaj/margarin vagy szárnyaszsír
- 1 tojás
- só, őrölt fehér bors
- 100 g gríz (búzadara)
- 1,2 liter hús- vagy erőleves (kockából is lehet)
- néhány szál petrezselyem vagy snidling
1. Habosra keverjük a zsiradékot a tojással, 1/4 kk. sóval és 1-2 csipet fehér borssal, majd hozzáadjuk a grízt, és jól összekeverjük. Lefedjük (különben megkérgesedik a teteje!), szobahőmérsékleten legalább 1 órát pihentetjük.
2. Felforralunk 1,5 liter enyhén sós vagy 2 húsleveleskockával ízesített vizet. Két kiskanál segítségével, egyikből a másikba fordítva-formázva a masszát, hosszúkás galuskákat szaggatunk belőle. Óvatosan a szelíden forrdogáló sós vízbe/húslevesbe merítjük, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöző forralással, nagyságuktól függően 10-15 percig főzzük.
3. Közben felforrósítjuk a húslevest. Szűrőkanállal kiemeljük a főzőléből a grízgaluskákat, és egyenesen a leveshez adjuk. Mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, tetejüket meghintjük vágott petrezselyemmel/snidlinggel (vagy apróra felkockázott, zöld húsú, csípős paprikával), és mihamarabb tálaljuk.
Fontos:
Vigyázat, a grízgaluska „megissza” a levest, ezért ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, külön edényben tartsuk melegen, de fedő alatt, mikróban is nagyon jól melegíthető! Főtt állapotban kitünően viseli a mélyhűtést; felhasználáskor fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő levesbe, és csak addig főzzük, amíg feljön a tetejére.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
30 perc
+ 1 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
280 kcal/adag
Nehézségi fok: