2022. január 22.
Vince napja van

A grízgaluska a hagyományos levesbetétek egyike, amely olcsó és laktató, a „vékony" leveseket is kiadóssá teszi. Masszáját tetszés szerint tovább bűvölhetjük párolt hagymával, fokhagymával, 1-2 ek. finomra vágott petrezselyemmel, kaporral, illatos zöldfűszerekkel vagy darált sonkával, tarjával.


Fotó: Hemző Károly

Grízgaluskaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 g lágy vaj/margarin vagy szárnyaszsír
  • 1 tojás
  • só, őrölt fehér bors
  • 100 g gríz (búzadara)
  • 1,2 liter hús- vagy erőleves (kockából is lehet)
  • néhány szál petrezselyem vagy snidling

1. Habosra keverjük a zsiradékot a tojással, 1/4 kk. sóval és 1-2 csipet fehér borssal, majd hozzáadjuk a grízt, és jól összekeverjük. Lefedjük (különben megkérgesedik a teteje!), szobahőmérsékleten legalább 1 órát pihentetjük.

2. Felforralunk 1,5 liter enyhén sós vagy 2 húsleveleskockával ízesített vizet. Két kiskanál segítségével, egyikből a másikba fordítva-formázva a masszát, hosszúkás galuskákat szaggatunk belőle. Óvatosan a szelíden forrdogáló sós vízbe/húslevesbe merítjük, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöző forralással, nagyságuktól függően 10-15 percig főzzük.

3. Közben felforrósítjuk a húslevest. Szűrőkanállal kiemeljük a főzőléből a grízgaluskákat, és egyenesen a leveshez adjuk. Mélytányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, tetejüket meghintjük vágott petrezselyemmel/snidlinggel (vagy apróra felkockázott, zöld húsú, csípős paprikával), és mihamarabb tálaljuk.

Fontos:

Vigyázat, a grízgaluska „megissza” a levest, ezért ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, külön edényben tartsuk melegen, de fedő alatt, mikróban is nagyon jól melegíthető! Főtt állapotban kitünően viseli a mélyhűtést; felhasználáskor fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő levesbe, és csak addig főzzük, amíg feljön a tetejére.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 1 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

280 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: