
Fotó: Hemző Károly
Papírban sült citromos csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csirke (1,2-1,5 kg)
- só, bors
- 1+1 biocitrom
- kisujjnyi rúd + 1 csipet őrölt fahéj
- diónyi vaj/margarin
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1 kk. étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
1. A csirkét megmossuk, kivül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A citromokat megmossuk, az egyiket félbevágjuk, és a fahéjrúddal együtt a csirke hasüregébe tesszük. A szárnyvégeket a törzs alá hajtjuk, a lábakat összekötözzük. 40x80 cm-es sütőpapírlap közepére helyezzük, mellét és combjait megkenjük a vajjal/margarinnal, körészórjuk az elnegyedelt hagymát és a fokhagymagerezdeket.
2. Felhatjuk a csirkére a sütőpapírt, két rövidebb végét megtekerjük és átkötjük, sütőedénybe fektetjük. 180 °C-os sütőben 80-90 percig sütjük. Ezután kiemeljük a papírból, eltávolítjuk a lábáról a zsineget, hasüregéből a citromot és a fahéjat, alufólia alatt melegen tartjuk.
3. A mártáshoz a pecsenyelét a hagymával együtt lábaskába tesszük, botmixerrel péppé zúzzuk. Hozzáadjuk 1 citrom átszűrt levét, az őrölt fahéjat, ízlés szerint sót, borsot, a borban elkevert étkezési keményítőt, és összeforraljuk. Végül beleforgatjuk a krémes állagúra felvert tejszínt, de azzal már nem forraljuk, csinos tálkába szedjük.
4. A csirkét tálra emeljük, vágott snidlinggel/petrezselyemmel, citromkarikákkal díszíthetjük, csak az asztalnál daraboljuk. Burgonyapüré, petrezselymes rizs, egyéb semleges ízhatású köret illik hozzá.
Fontos:
Sütés közben a papírburkot nem tanácsos kinyitni-megbontani, mert elillan az aroma - a csirke a papír alatt is gyönyörű pirosra fog sülni, és a sütőt sem kell majd takarítani!
Italajánlat:
Száraz fehérbor, rozé.