2021. szeptember 28.
Vencel napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Valószínűleg ősi ízemlékeink, ösztöneink élednek újra, amikor nyáridőben a szabad tűzön készített-sütött nyársak, jókora flekkenek után áhítozunk. Ez a sütőben készült változat valamivel egyszerűbb, és arra az esetre is remek, ha félő, hogy elmossa az eső a partit.


Fotó: Hemző Károly

Bazsalikomos sertésfodor
krumpliágyon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vékony szelet (600 g) sertéscomb
  • 1 ek. görög fűszersó
  • 2 dús szál bazsalikom
  • 8 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • só, bors
  • 2 közepes fej főzőhagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli
  • 1 ág (15-20 cm-es) rozmaring
  • 4 ek. olaj
A
B
C
D
E

1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük (A), majd 8 hosszanti, szabályos csíkra vágjuk, és megszórjuk fűszersóval. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük (néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez). Minden húscsíkra 4-5 bazsalikomlevelet és 1 szelet szalonnát fektetünk (B), harmonika-fodorszerűen „összehajtogatjuk”, bambuszpálcikával megtűzzük (C), kissé össze is nyomkodjuk, meghintjük frissen őrölt borssal.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, nagyobb, lapos sütőtálba gyaluljuk. A krumplit megmossuk, héjukat alaposan ledörzsöljük, illetve (ha vastag) meghámozzuk, és a hagyma-fokhagyma tetejére gyaluljuk (D). Megszórjuk sóval és a megmosott, lecsipkedett rozmaringbóbitákkal.

3. Körbekenjük a nyársakat olajjal, a tál peremére támasztjuk (E), és úgy, hogy főként a krumplira jusson, meglocsoljuk a maradék olajjal. A sütő közepére helyezett rácson 30 percig alufólia alatt, majd fedetlenül további 20-25 percig sütjük. A nyársakat többször megforgatjuk, egyszer-kétszer a krumplit is megkeverjük.

4. Kivesszük a tálat a sütőből, a félretett,felaprózott bazsalikommal díszítjük, és a sütőtálban kínáljuk. Lilahagymás-olívabogyós paradicsom- vagy görög saláta illik hozzá.

Fontos:

– Hirtelen sütésre vagy grillezésre szánt húsoknak jót tesz, ha sütés előtt néhány órát pácban pihennek (a legegyszerűbb pác olaj, mustár, só és bors, esetleg tetszés szerinti fűszerkeverékből készíthető). Ha azonban a pác bármilyen formában (őrlemény, krém) paprikát is tartalmaz, sütés előtt gondosan el kell távolítani a hús felületéről, mert pillanatok alatt megég, és keserűlesz tőle az étel.
– Ha faszénparázs fölött sütjük a nyársakat, érdemes (lyukacsos) alutálcára helyezni őket, mert a lecsöppenő szalonnazsír könnyen meggyullad, így megéghet, kiszáradhat a hús!

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé, fröccs, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

480 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Mediterrán saláta

Mediterrán krumplisaláta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Olívás
paradicsomsaláta

Görög saláta

Amerikai kukoricasaláta

Görög joghurtos
uborkasaláta

Grillmártások

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

A leveles salátákról

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: