HÚSÉTELEK > Sertéshússal
Valószínűleg ősi ízemlékeink, ösztöneink élednek újra, amikor nyáridőben a szabad tűzön készített-sütött nyársak, jókora flekkenek után áhítozunk. Ez a sütőben készült változat valamivel egyszerűbb, és arra az esetre is remek, ha félő, hogy elmossa az eső a partit.

Fotó: Hemző Károly
Bazsalikomos sertésfodor
krumpliágyon
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 vékony szelet (600 g) sertéscomb
- 1 ek. görög fűszersó
- 2 dús szál bazsalikom
- 8 vékony szelet szalonna vagy bacon
- só, bors
- 2 közepes fej főzőhagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 kg krumpli
- 1 ág (15-20 cm-es) rozmaring
- 4 ek. olaj






1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük (A), majd 8 hosszanti, szabályos csíkra vágjuk, és megszórjuk fűszersóval. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük (néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez). Minden húscsíkra 4-5 bazsalikomlevelet és 1 szelet szalonnát fektetünk (B), harmonika-fodorszerűen „összehajtogatjuk”, bambuszpálcikával megtűzzük (C), kissé össze is nyomkodjuk, meghintjük frissen őrölt borssal.
2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, nagyobb, lapos sütőtálba gyaluljuk. A krumplit megmossuk, héjukat alaposan ledörzsöljük, illetve (ha vastag) meghámozzuk, és a hagyma-fokhagyma tetejére gyaluljuk (D). Megszórjuk sóval és a megmosott, lecsipkedett rozmaringbóbitákkal.
3. Körbekenjük a nyársakat olajjal, a tál peremére támasztjuk (E), és úgy, hogy főként a krumplira jusson, meglocsoljuk a maradék olajjal. A sütő közepére helyezett rácson 30 percig alufólia alatt, majd fedetlenül további 20-25 percig sütjük. A nyársakat többször megforgatjuk, egyszer-kétszer a krumplit is megkeverjük.
4. Kivesszük a tálat a sütőből, a félretett,felaprózott bazsalikommal díszítjük, és a sütőtálban kínáljuk. Lilahagymás-olívabogyós paradicsom- vagy görög saláta illik hozzá.
Fontos:
– Hirtelen sütésre vagy grillezésre szánt húsoknak jót tesz, ha sütés előtt néhány órát pácban pihennek (a legegyszerűbb pác olaj, mustár, só és bors, esetleg tetszés szerinti fűszerkeverékből készíthető). Ha azonban a pác bármilyen formában (őrlemény, krém) paprikát is tartalmaz, sütés előtt gondosan el kell távolítani a hús felületéről, mert pillanatok alatt megég, és keserűlesz tőle az étel.
– Ha faszénparázs fölött sütjük a nyársakat, érdemes (lyukacsos) alutálcára helyezni őket, mert a lecsöppenő szalonnazsír könnyen meggyullad, így megéghet, kiszáradhat a hús!
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé, fröccs, sör