HÚSÉTELEK > Csirkehússal
Családunk rendszeresen készített kedvence ez a voltaképpen nagyon egyszerű, ámde a sokféle finom zöldségtől telt zamatú csirkeétel, amelyet az illatos pác és
a bor teljesen megbolondít. Ha félidőben még egy kis rizst (200-250 g) is főzünk bele, tartalmas egytálétel válik belőle.

Fotó: Hemző Károly
Nagymama zöldséges
csirkéje bormártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkecomb
- 1 ek. grillfűszersó
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 350 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 4-5 szál szárzeller
- 1 zsenge karalábé
- 200 g cukkini
- 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított majoránna
- 3-4 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 4 ek. olaj
- 1,5 dl félszáraz fehérbor
- só, bors
1. A csirkecombokat leöblítjük és bedörzsöljük a fűszersóval. A hagymát és a fokhagymát, valamint a zöldségeket megtisztítjuk; a hagymát finomra, a répaféléket és a szárzellert karikákra, a karalébét és a cukkinit 3x3 cm-es kockákra-darabokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük, a petrezselymet felaprózzuk.
2. Nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, hirtelen megkapatjuk benne a csirkecombokat (3-4 perc), majd tányérra emeljük őket. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, élénk tűzön 5-6 percig pirítjuk. Beleágyazzuk a csirkecombokat, felöntjük a borral, megszórjuk a zöldfűszerekkel, a petrezselyem felével, ízlés szerint sóval és borssal, majd fedő alatt puhára pároljuk (35-40 perc).
3. Óvatosan kiemeljük a lábasból a csirkecombokat. A zöldséget mélyebb tálba szedjük, tetejére rendezzük a húst, meghintjük a maradék petrezselyemmel, és 1-2 szál friss zöldfűszerrel díszítve kínáljuk. Petrezselymes burgonya, szerecsendióval illatosított burgonyapüré, párolt rizs illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor