A New York Times felmérése szerint a francia származású sült krumpli („Pommes frites"), az olasz pizza és az angol eredetű almás pite („Apple Pie") után ez a mexikói étel számít a legamerikaibbnak az Egyesült Államokban.

Fotó: Hemző Károly
Mexikói chilis bab
Eredeti neve: Chili con carne
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g száraz vörösbab
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csípős zöldpaprika
- 500 g marhahús (felsál, puha hátszín, lábszár)
- 3 ek. olaj
- 1/4 kk. chilipor
- só, bors
- 1 babérlevél
- 1 doboz konzerv paradicsom egészben (400 g)
- 1 doboz főtt konzerv kukorica (340 g)
- 2-3 szál petrezselyem
1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a megtisztított hagymát finomra, a zöldpaprikát apróra, a leöblített húst 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
2. Megpároljuk az olajban a hagymát, élénk tűzön „fehéredésig" pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a zöldpaprikát, megszórjuk a chiliporral, ízlés szerint sóval, borssal, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (1-1 és 1/4 óra).
3. Az áztatólében félpuhára főzzük a babot (15-18 perc), aztán leszűrjük, és a babérlevéllel, valamint 1 merőkanál főzőlével együtt a húshoz keverjük. Fedő alatt az egészet puhára főzzük (15-20 perc).
4. A léből kiemelt paradicsomokat ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd levükkel együtt a babos húshoz adjuk. Beleforgatjuk a leöblített kukoricát, jól összeforraljuk, de nem kevergetjük, inkább csak rázogatjuk az edényt, nehogy összetörjön az étel. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel (vagy bazsalikommal), és máris tálaljuk.
Tippek:
Készíthetjük 2 doboz (800 g) konzerv babból is, amelyet felhasználás előtt ajánlatos bő hideg vízzel leöblíteni!
Kategóriák:
Elkészítési idő:
2 óra
+ 8 óra áztatási idő
Energiatartalom:
565 kcal/adag
Nehézségi fok: