2020. augusztus 9.
Emőd napja van

A New York Times felmérése szerint a francia származású sült krumpli („Pommes frites"), az olasz pizza és az angol eredetű almás pite („Apple Pie") után ez a mexikói étel számít a legamerikaibbnak az Egyesült Államokban.


Fotó: Hemző Károly

Mexikói chilis bab
Eredeti neve: Chili con carne

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz vörösbab
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 500 g marhahús (felsál, puha hátszín, lábszár)
  • 3 ek. olaj
  • 1/4 kk. chilipor
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 1 doboz konzerv paradicsom egészben (400 g)
  • 1 doboz főtt konzerv kukorica (340 g)
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a megtisztított hagymát finomra, a zöldpaprikát apróra, a leöblített húst 3x3 cm-es kockákra vágjuk.

2. Megpároljuk az olajban a hagymát, élénk tűzön „fehéredésig" pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a zöldpaprikát, megszórjuk a chiliporral, ízlés szerint sóval, borssal, és mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük (1-1 és 1/4 óra).

3. Az áztatólében félpuhára főzzük a babot (15-18 perc), aztán leszűrjük, és a babérlevéllel, valamint 1 merőkanál főzőlével együtt a húshoz keverjük. Fedő alatt az egészet puhára főzzük (15-20 perc).

4. A léből kiemelt paradicsomokat ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd levükkel együtt a babos húshoz adjuk. Beleforgatjuk a leöblített kukoricát, jól összeforraljuk, de nem kevergetjük, inkább csak rázogatjuk az edényt, nehogy összetörjön az étel. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel (vagy bazsalikommal), és máris tálaljuk.

Tippek:

Készíthetjük 2 doboz (800 g) konzerv babból is, amelyet felhasználás előtt ajánlatos bő hideg vízzel leöblíteni!

 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 8 óra áztatási idő

Energiatartalom:

565 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: