
Fotó: Hemző Károly
Almás-besameles káposztatorta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg savanyú káposzta
- 3+1 nagyobb alma
- 1 kk. őrölt köménymag
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 zöldségleveskocka
- 50+50 g vaj/margarin
- 50 g finomliszt
- 5 dl tej
- szerecsendió
- 100 g reszelt ementáli sajt
- 1 ek, citromlé
- 1-2 szál petrezselyem
1. A savanyú káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük”, lecsepegtetjük, lábasba tesszük. 3 almát meghámozunk, vékonyan felszeletelünk, és azonnal a káposztához keverünk. Hozzáadjuk a köménymagot, a babérlevelet, ízlés szerint borsot, az elmorzsolt leveskockát és 1 dl vizet. Lassú tűzön, saját levében-gőzében, fedő alatt puhára pároljuk, levét teljesen elfőzzük, végül kidobjuk a babérlevelet.
2. A besamelhez 50 g vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, apránként simára keverjük a tejjel, és mérsékelt tűzön besűrítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, majd a sajt felével lazán a káposztához keverjük.
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24-26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, beleszedjük-simítjuk a káposztát, és megszórjuk a maradék sajttal. A maradék 1 almát megmossuk, hámozatlanul vékony gerezdekre szeljük, beleforgatjuk a citromlébe, és kirakjuk vele a torta tetejét. Megkenjük a maradék felolvasztott vajjal/margarinnal, és 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük.
4. 10 percig a formában pihentetjük, aztán lehúzzuk róla a karikát, lapos tálra csúsztatjuk, és petrezselyemmel díszítve tortaszerűen szeleteljük. Sokmagos, korpás kenyeret adhatunk hozzá, de húsok köreteként is mennyei.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor.