
Fotó: Elendel
Narancsos kuglóf
Hozzávalók 20 szelethez:
- 2 bionarancs + 1 a díszítéshez
- 175 g lágy vaj/margarin + a formához
- 175 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 5 tojás
- 250 g + 3 ek. finomliszt + a formához
- 100 g étkezési keményítő
- 1 kk. (6 g) sütőpor
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 kk. olaj
- 1 ek. mandulaforgács
- 1 kk. vágott natúr pisztácia
- néhány menta-/ citromfűlevél
1. Kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy kb. 1,5 liter űrtartalmú kuglófformát, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A narancsokat megmossuk, szárazra töröljük, héjukat lereszeljük, majd meghámozzuk úgy, hogy szemernyi se maradjon rajtuk fehér bundájukból, aztán kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kiemeljük a gyümölcshúst; a gerezdeket félbevágjuk és alaposan lecsepegtetjük, majd megszórjuk 3 ek. liszttel.
2. Habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, majd egyenként a tojásokat, végül 5 evőkanálnyit a felaprózott narancsok munka közben keletkezett levéből. Összeszitáljuk a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, a masszához adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a narancsdarabokat.
3. A formába szedjük a masszát, a sütő közepén 45-50 percig sütjük (tűpróba!). 20 percig a formában pihentetjük, aztán sütőpapírral beterített rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni.
4. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük a napraforgóolajjal, és „csíkosan” a kuglóf tetejére csorgatjuk (a papíron megdermedt csokoládét más süteményekhez felhasználhatjuk). Amikor a máz kissé dermedni kezd, megszórjuk a mandulával és a pisztáciával, hagyjuk teljesen megdermedni. Tálaláskor megmossuk és héjastól, vékonyan felkarikázzuk a díszítésre szánt narancsot, a szeleteket bemetsszük, lazán megtekerjük, és a menta-/citromfűlevelekkel együtt körbedíszítjük velük a tál szegélyét.
Tippek:
– Csokoládémáz helyett egyszerűen csak porcukorral szórjuk meg a kuglófot, tetejét pedig tejszínhabrózsákkal, narancsdarabkákkal és narancshéjból vágott csíkokkal díszítjük.
- Díszítés nélkül remekül bírja a mélyhűtést.
Italajánlat:
Kávé, tea.