2019. szeptember 18.
Diána napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Göngyölt
szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb (400 g) sertésszűzpecsenye (egyben)
  • 4-5 szelet (200 g) nyers füstölt tarja
  • só, bors
  • 4-5 vékony szelet (100 g) füstölt sajt
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. olaj
  • A körethez:
  • 800 g krumpli
  • 1-1 nagy, sárga és piros húsú paprika
  • 1 hegyes, csípős paprika
  • 200 g cukkini
  • 1 ágacska (10 cm-es) rozmaring
  • 3-4 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 4-5 zsályalevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A körethez meghámozzuk a krumplit, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, azután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A megtisztított paprikákat és a cukkinit 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, külön-külön finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.

2. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, „letakarítjuk” róla ezüstös hártyáját és a zsiradékot. Hosszanti irányban, mélyen bevágjuk (A), könyvszerűen kinyitjuk, folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk, majd ugyanezt tesszük a tarjaszeletekkel is (B). Megszórjuk a húslapot frissen őrölt borssal, közepére fektetjük előbb a tarja-, majd a sajtszeleteket, és szorosan feltekerjük (C). Sonkaszerűen megkötözzük (D), végül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat. Belefektetjük a hústekercset, élénk tűzön, körbepirítjuk (6-8 perc) (E). Áttesszük egy alufóliával bélelt tepsibe (F), és a forró sütőben 20 percig sütjük. Vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük.

4. Közben a serpenyőben maradt pecsenyealjba-zsiradékba dobjuk a rozmaringot, az ellapított fokhagymagerezdeket és a krumplit. Élénk tűzön, olykor kíméletesen megkeverve aranysárgára pirítjuk. Egy másik serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, beleforgatjuk a paprikát és a cukkinit, 3 percig sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel és a zsályával, a krumplihoz adjuk, majd még 1-2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel, mélyebb tálba szedve melegen tartjuk.

5. Lehántjuk a húsról a zsineget, kissé rézsútosan felszeleteljük, csinosan tálra rendezzük. A bazsalikomlevélkékkel díszített krumplikörettel tálaljuk.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, félszáraz rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

458 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Brassói
aprópecsenye

Hagymás rostélyos

Gesztenyés
sertéspecsenye

Húsos
lilahagymatorta

Rántott szelet
őszibarackos paprikachutney-val

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Mexikói fasírt

Almás-sajtos
sertésborda

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Húsos fondue

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: