2022. június 29.
Péter, Pál napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Göngyölt
szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb (400 g) sertésszűzpecsenye (egyben)
  • 4-5 szelet (200 g) nyers füstölt tarja
  • só, bors
  • 4-5 vékony szelet (100 g) füstölt sajt
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. olaj
  • A körethez:
  • 800 g krumpli
  • 1-1 nagy, sárga és piros húsú paprika
  • 1 hegyes, csípős paprika
  • 200 g cukkini
  • 1 ágacska (10 cm-es) rozmaring
  • 3-4 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 4-5 zsályalevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A körethez meghámozzuk a krumplit, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, azután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A megtisztított paprikákat és a cukkinit 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, külön-külön finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.

2. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, „letakarítjuk” róla ezüstös hártyáját és a zsiradékot. Hosszanti irányban, mélyen bevágjuk (A), könyvszerűen kinyitjuk, folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk, majd ugyanezt tesszük a tarjaszeletekkel is (B). Megszórjuk a húslapot frissen őrölt borssal, közepére fektetjük előbb a tarja-, majd a sajtszeleteket, és szorosan feltekerjük (C). Sonkaszerűen megkötözzük (D), végül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat. Belefektetjük a hústekercset, élénk tűzön, körbepirítjuk (6-8 perc) (E). Áttesszük egy alufóliával bélelt tepsibe (F), és a forró sütőben 20 percig sütjük. Vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük.

4. Közben a serpenyőben maradt pecsenyealjba-zsiradékba dobjuk a rozmaringot, az ellapított fokhagymagerezdeket és a krumplit. Élénk tűzön, olykor kíméletesen megkeverve aranysárgára pirítjuk. Egy másik serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, beleforgatjuk a paprikát és a cukkinit, 3 percig sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel és a zsályával, a krumplihoz adjuk, majd még 1-2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel, mélyebb tálba szedve melegen tartjuk.

5. Lehántjuk a húsról a zsineget, kissé rézsútosan felszeleteljük, csinosan tálra rendezzük. A bazsalikomlevélkékkel díszített krumplikörettel tálaljuk.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, félszáraz rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

458 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mexikói fasírt

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Sertéscsülök
pékné módra

Hagymás rostélyos

Rántott szelet
őszibarackos
paprikachutney-val

Almás-sajtos
sertésborda

Hagymás kotlett
sütőtökös krumplival

Gesztenyés
sertéspecsenye

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Húsos fondue

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Tésztában sült
húsvéti sonka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: