HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Göngyölt
szűzpecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb (400 g) sertésszűzpecsenye (egyben)
- 4-5 szelet (200 g) nyers füstölt tarja
- só, bors
- 4-5 vékony szelet (100 g) füstölt sajt
- 1 ek. vaj/margarin
- 1 ek. olaj
- A körethez:
- 800 g krumpli
- 1-1 nagy, sárga és piros húsú paprika
- 1 hegyes, csípős paprika
- 200 g cukkini
- 1 ágacska (10 cm-es) rozmaring
- 3-4 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
- 4-5 zsályalevél
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 1 bazsalikombóbita







1. A körethez meghámozzuk a krumplit, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, azután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A megtisztított paprikákat és a cukkinit 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, külön-külön finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.
2. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, „letakarítjuk” róla ezüstös hártyáját és a zsiradékot. Hosszanti irányban, mélyen bevágjuk (A), könyvszerűen kinyitjuk, folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk, majd ugyanezt tesszük a tarjaszeletekkel is (B). Megszórjuk a húslapot frissen őrölt borssal, közepére fektetjük előbb a tarja-, majd a sajtszeleteket, és szorosan feltekerjük (C). Sonkaszerűen megkötözzük (D), végül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat. Belefektetjük a hústekercset, élénk tűzön, körbepirítjuk (6-8 perc) (E). Áttesszük egy alufóliával bélelt tepsibe (F), és a forró sütőben 20 percig sütjük. Vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük.
4. Közben a serpenyőben maradt pecsenyealjba-zsiradékba dobjuk a rozmaringot, az ellapított fokhagymagerezdeket és a krumplit. Élénk tűzön, olykor kíméletesen megkeverve aranysárgára pirítjuk. Egy másik serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, beleforgatjuk a paprikát és a cukkinit, 3 percig sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel és a zsályával, a krumplihoz adjuk, majd még 1-2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel, mélyebb tálba szedve melegen tartjuk.
5. Lehántjuk a húsról a zsineget, kissé rézsútosan felszeleteljük, csinosan tálra rendezzük. A bazsalikomlevélkékkel díszített krumplikörettel tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, félszáraz rozé