
Fotó: Hemző Károly
Sonkás táska és stangli
Hozzávalók 20 táskához + 40 stanglihoz:
1. A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, 1 ek. sót és 200 g tejfölt, összegyúrjuk. 2 cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen 1/2 órát kelni hagyjuk.
2. Közben a sonkát megdaráljuk, hozzáadunk 1 kk. tejfölt, a mustárt, 1 tojássárgáját, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot.
3. Az egyik cipót 2 mm vékonyra nyújtjuk, 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, közepükre 1-1 kk. tölteléket halmozunk. Szegélyüket megkenjük hideg vízzel, félbehajtjuk őket, szélüket villával lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a kissé felvert tojással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (20-25 perc).
4. Közben a másik cipót 4 mm vékony téglalapra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, megkenjük a maradék tojással, megszórjuk köménymaggal. Derelyevágóval 2 cm széles, 15-20 cm hosszú csíkokra vágjuk, kissé széthuzogatjuk őket, és a forró sütőben ugyancsak pirosra sütjük (20 perc). Frissen az igazi! Mélyhűthető!