VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

Fotó: Hemző Károly
Fűszeres csiga
pizzasütő módra
Hozzávalók 28 csigához:
- A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 1 kk. só
- 2 tojás + 1 tojássárgája
- 80 g lágy vaj/margarin
- 3 ek. + 1 kk. olaj
- A töltelékhez:
- 140 g paradicsompüré
- 1 ek. csípős paprikakrém
- 1 kk. szárított oregánó
- bors
- 10-12 bazsalikomlevél
- 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
- 100 g kimagozott fekete és zöld olívabogyó vegyesen
- 1 ek. kapribogyó
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- 50 g reszelt parmezán sajt
1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.
2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a vajjal/margarinnal együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még 1/2-1 dl langyos víz hozzáadásával) fényesre-hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
3. A töltelékhez elkeverjük a paradicsompürét a paprikakrémmel, az oregánóval és egy kevés frissen őrölt borssal. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a lecsepegtetett olíva- és a kapribogyóval együtt finomra vágjuk, a paradicsomhoz keverjük, végül hozzáadjuk az olívaolajat és a sajtot.
4. Kibélelünk sütőpapírral 2 db 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. Lisztezett deszkán kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Szélein 2-2 cm-t, közepén pedig egy 4 cm-es csíkot üresen hagyva egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról indulva szorosan feltekerjük, középen kettészeljük. A tekercseket 2,5-3 cm-es darabokra vágjuk (2x12-14 lesz belőlük), vágott felükre fordítva, alsó harmadukat kissé összenyomjva a két tortaformába rakosgatjuk, oldalukat körbekenjük 3 ek. olívaolajjal.
5. Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem töltik a formát (30 perc). Tetejüket megkenjük a maradék 1 kk. olajjal elkevert tojássárgájával, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük (a paradicsom könnyen megég!), a sütés utolsó harmadában lazán letakarjuk alufóliával. A formákban hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róluk a tortakarikákat, két kerek tálra csúsztatjuk, és csigákra bontva, vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Pompás vendégváró!
Italajánlat:
Száraz vörösbor vagy rozé