A Fekete-erdő nemcsak arról nevezetes, hogy ott ered a Duna, meg hogy alig látni az eget a sok fától, hanem pompás meggytortájáról is. Mennyei ízét a csokoládé, a savanykás meggybefőtt, az aromás cseresznyepálinka és a sok-sok tejszínhab együttesének köszönheti.

Fotó: Hemző Károly
Fekete-erdői meggytorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A kakaós piskótatortához:
- 3-4 ek. hideg víz
- 180 g finomított kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 6 tojás
- 100 g finomliszt
- 80 g étkezési keményítő
- 2 csapott kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ek. kakaópor
- A töltelékhez és a díszítéshez:
- 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 700 g)
- 40 g kristálycukor
- kisujjnyi fahéjrúd
- 2 ujjnyi biocitromhéj
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 9 zselatinlap (15 g)
- 9 ek. cseresznyepálinka
- 60 g porcukor
- 7,5 + 1,5 dl tejszín
- 50 g málna- vagy ribizlilekvár
- 150 g étcsokoládé
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1 tasak (10 g) habfixáló










1. A kakaós piskótatortához kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vízzel, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habos krémmé keverjük az egész tojásokat (elektromos habverővel is 15-20 perc!). A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport, a sót és az átszitált kakaóport összevegyítjük (A), majd lyukas fakanállal apránként beledolgozzuk a tojáskrémbe, és a tortaformába öntjük - simítjuk (B). Középső bordamagasságra állított rácson 40-45 percig sütjük (tűpróba!), 10 percig pihentetjük, aztán rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni (legalább 6 óra, de még jobb, ha előző nap megsütjük), csak ezután dolgozunk vele tovább.
2. A töltelékhez a meggybefőttet leszűrjük, 16 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. 2,5 dl meggylét lábaskába öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat, valamint a citromhéjat, és felforraljuk. 2 ek. hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a forrdogáló meggyléhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), végül belekeverjük a meggyet (C). Hagyjuk kihűlni, aztán kidobjuk belőle a citromhéjat és a fahéjat. 1 liter hideg vízben felpuhítjuk a zselatint.
3. A piskótatortát 3 lapra vágjuk (D), és meglocsoljuk 3-3 ek. cseresznyepálinkával. A kinyomkodott zselatint mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. A porcukorral félkeményre felverünk 7,5 dl tejszínt, 1 merőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd a krémes állagú tejszín egészéhez adjuk, és kemény habbá verjük. Felét sima csőrös habzsákba szedjük.
4. Az alsó tésztakorongot lapos tálra/fémlapra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd 2-3 cm-es távolságot tartva 3 dundi habgyűrűt nyomunk a tetejére (E), és óvatosan közéjük szedjük-nyomkodjuk a meggykrém felét. A második tésztakorong egyik oldalát ugyancsak vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelék tetejére illesztjük (F). A másik oldalát is megkenjük tejszínhabbal, majd habgyűrűk és a maradék meggykrém következik, végül a tejszínnel megkent harmadik tortalap.
5. A málna-/ribizlilekvárt felforrósítjuk, elkenjük a torta tetején, majd bevonjuk a maradék tejszínnel úgy, hogy az oldalára is bőven jusson (G). 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
6. Tálalás előtt a tortát lapos tálra csúsztatjuk. A csokoládégöndörkékhez felaprózzuk a csokoládét, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, majd vékonyan márványlapra vagy tepsihátra simítjuk, és hagyjuk megdermedni. Mielőtt teljesen megkeményedne, élével a tetejére szorítunk egy 5-8 cm-es húslapátot/fém spatulát, és 10-12 cm hosszú csíkokban végigtoljuk rajta.
7. 3-4 cm-es szegélyt szabadon hagyva dúsan megszórjuk a göndörkékkel a torta közepét (H) és oldalát. A maradék 1,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vanillincukorral és a habfixálóval, majd csillagcsőrős habzsákba szedjük. 16 dundi rózsát nyomunk a torta szegélyére (a szeletek helyére), végül a félretett meggyszemekkel díszítjük (I). Fogyasztásig hidegen tartjuk.
Megjegyzések:
Gyorsabb, ha 26 cm átmérőjű (esetleg eleve 3 lapban árusított), készen vásárolt kakaós/csokoládé piskótatortából készítjük, noha a saját piskótalap biztosan finomabb.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
404 kcal/szelet
Nehézségi fok: