SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Hemző Károly
Mákos
óriáscsiga
Hozzávalók 12 szelethez:
- A kelt tésztához:
- 25 g élesztő
- 1 kk. + 80 g porcukor
- 1+1 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
- 120 g + diónyi vaj/margarin a formához
- 500 g finomliszt
- A töltelékhez:
- 200 g kristálycukor
- 2 ek. citromlé
- 20 g vaj/margarin
- 200 g darált mák
- 1 biocitrom reszelt héja
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 50 g puha mazsola
1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel. A maradék 1 dl tejben elkeverünk 80 g porcukrot, a sót, 2 tojást és 120 g olvasztott vajat/margarint. A liszthez adjuk az élesztős tejet, majd több részletben a tojásos keveréket, és hólyagosra kidolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).
2. A töltelékhez 1 dl vizet felforralunk a cukorral, hozzáadjuk a citromlét, a vajat/margarint, a mákot a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát, a fűszereket, végül a mazsolát, és hagyjuk kihűlni.
3. Diónyi vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd a hosszanti széleken 3-3 cm-t kihagyva, egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet, és szorosan feltekerjük. Csigát kerekítünk belőle, aztán a tortaformába emeljük, a tekercs végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd addig kelesztjük, amíg a tészta teljesen kitölti a formát (20-25 perc).
4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljába egy meleg vízzel félig felöntött tepsit/edénykét/konzervdobozt, mert a tészta süléséhez és puhán maradásához gőz kell! Megkenjük a csiga tetejét tojássárgájával, és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával/sütőpapírral letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).
5. Kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában pihentetjük. Mivel a kalács valószínüleg túlnő, sőt rágömbölyödik a forma peremére, úgy húzzuk le róla, hogy egy, a formánál kisebb átmérőjű, legalább 10 cm magas alkalmatosságra (pl. kisebb sütőforma, szita, konzerves doboz) állítjuk, meglazítjuk a kapcsot, és „lesegítjük-leejtjük” róla a tortakarikát. A tortalapon hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, hogy az alja is „szellőzzön”, és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Frissen az igazi! Mélyhűthető!