
Fotó: Hemző Károly
Diókrémes tallér
Hozzávalók 40 darabhoz:
- 400 g finomliszt
- 150 g fagyos vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 2 ek. rum
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- só
- A diókrémhez:
- 1 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 1 csapott kk. őrölt fahéj
- 120 g darált dió
- 2 ek. rum vagy diólikőr
- A kakaós cukormázhoz:
- 2 ek. kakaó
- 100 g porcukor
- 1/2 tojásfehérje
- 1 ek. citromlé
- 40 szem felezett dió







1. A tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, tetejére szórjuk a felkockázott vajat/margarint, és széles pengéjű késsel morzsásra összedolgozzuk-vagdaljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, valamint a tojássárgákban elkevert sütőport és rumot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!), cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órát pihentetjük.
2. Közben a krémhez felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Beleszórjuk a darált diót (A), 1 percig szikkasztjuk, aztán lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
3. Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és 4-5 cm átmérőjű cakkos pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (B). 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és 180 °C-ra (légkeveréssel 150 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig, világossárgára sütjük – félidőben megcseréljük a tepsiket.
4. A kakaós cukormázhoz beleszitáljuk-keverjük a kakaót a porcukor felébe, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a citromlét (C), simára keverjük, végül beledolgozzuk a maradék átszitált porcukrot is (D).
5. Megmártjuk benne a korongok felét (E), rácsra helyezzük, és közepükre illesztjük a felezett diószemeket (F). Résnyire kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben fényesre szárítjuk (15-20 perc).
6. Beledolgozzuk a diókrémbe a rumot/diólikőrt. Arányosan elosztva a mártatlan korongok közepére halmozzuk, és szelíden a tetejükre illesztjük-nyomjuk mázas-diós párjukat. 2-3 nap múlva az igazi! Sütőpapírral rétegezve, jól záródó műanyag vagy fémdobozban 2-3 hétig biztosan eltartható.
Tippek:
Amikor nagyobb mennyiségű aprósüteményt sütünk, de nincsen elegendő tepsink, jó módszer, ha a tepsivel azonos méretű sütőlapokra sorakoztatjuk a kiszúrt alakzatokat. A sütőből kivett tepsiben 6-8 percig hagyjuk hűlni a süteményt, aztán sűtőpapírostul nagyobb tálcára emeljük-csúsztatjuk, majd határozott mozdulattal behúzzuk a helyére a sütőpapíron várakozó sületlen tésztát, és megsütjük.
Változatok:
– Diókrém helyett tölthetjük savanykás lekvárral is.
– Mártogathatjuk felolvasztott tortabevonó étcsokoládéba is.