
Fotó: Hemző Károly
Gyömbéres-csokoládés kocka
Hozzávalók 35 kockához:
- A tésztához:
- 200 g puha mazsola
- 250 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 250 g darált étcsokoládé
- 125 g vaj/margarin
- 200 g porcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 kk. őrölt gyömbér
- 4 tojás
- A mázhoz és a díszítéshez:
- 150 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj
- cukrozott cseresznye/aszalt sárgabarack/gyömbér/dió/ mogyoró
1. Egy közepes méretű (kb. 25x35 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, felitatjuk róla a vizet, majd meghintjük a kimért lisztből elvett 1-2 ek. liszttel (hogy ne szálljon le a tészta aljára). A maradék lisztet összekeverjük a sütőporral és a darált csokoládéval.
2. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a gyömbérrel és az egyenként hozzáadott tojásokkal. Apránként-lazán belekeverjük a lisztet, végül a mazsolát (a liszttel együtt). A tepsibe öntjük-simítjuk, és középső bordamagasságra állított rácson 25-30 percig sütjük (tűpróba!).
3. A mázhoz meleg vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük és felolvasztjuk a csokoládét, majd elkeverjük az olajjal. A sütőből kivett, forró tészta tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Amikor a máz dermedni kezd, késheggyel kb. 5x5 cm-es négyzeteket jelölünk be rajta, és mindegyik közepére 1-1 cukrozott gyümölcsöt vagy diógerezdet/mogyorószemet nyomunk. Hagyjuk egészen kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, és a jelölés mentén szeleteljük.
Tippek:
Készíthetjük úgy is, hogy a kihűlt tésztát kockákra vágjuk, és egyenként mártjuk a felmelegített csokoládéba, majd rácsra téve hagyjuk megdermedni.
Italajánlat:
Kávé, tea, kakaó.