
Fotó: Hemző Károly
Tárkonyos-húsos sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g sovány sertéscomb/csirke-/ pulykamellfilé
- 400 g sütőtök
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g burgonya
- 2 szál szárzeller
- 1/4 piros húsú paprika
- 5-6 friss tárkonylevél / 1-2 csipet őrölt tárkony
- 2 ek. olaj
- 1 kk. pirospaprika
- só, bors
- 200 g tejföl
- 1 ek. rétesliszt
- 1-2 ek. tárkonyecet
1. A húst leöblítjük, lecsepegtetjük, 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, magjait-szakállkáját kivájjuk. A hagymát, fokhagymát, burgonyát és a szárzellert megtisztítjuk, a hagymát finomra, a sütőtököt és a burgonyát a húshoz hasonló kockákra, a zellert 1 cm-es karikákra, a paprikát kisebb rombuszokra, a tárkonyleveleket apróra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a húst, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán (a paprika kivételével) hozzáadjuk a többi felaprózott zöldséget is, és további 1-2 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a tárkonnyal, felöntjük 1,3 liter vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve 20 percig főzzük.
3. Elkeverjük a réteslisztet a tejföllel és 1 merőkanál főzőlével, a leveshez öntjük, szelíd forralással 4-5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, tárkonyecettel ízesítjük, végül megszórjuk a paprikakockákkal, és néhány friss tárkony- vagy egyéb zöldfűszerlevéllel díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.