Az igénytelen, úton-útfélen megélő mogyoróbokor finom, jellegzetes aromájú termése vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, értékes „dióféle”. Szinte minden fajtája jól törhető - szemben a csakis papírhéjú mandula engedékenységével - így jobbára szép, egész szemeket kapunk, amelyek igencsak alkalmasak a díszítésre.

Fotó: Hemző Károly
Mogyorós pogácsa
Hozzávalók 60 darabhoz:
- 100 g hámozott mogyoró
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 200 g lágy vaj/margarin
- 125 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- A díszítéshez:
- 60 szem hámozatlan mogyoró







1. A mogyoró felét megdaráljuk, felét darabosra vágjuk (A), majd összekeverjük a liszttel és a sóval (B). A tojást kettéválasztjuk. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját (C) és a mogyorós lisztet, majd lisztezett munkalapon cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
2. Kibélelünk sütőpapírral 2 tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeveréssel 160 °C-ra). A tésztát 4 részre osztjuk, a tésztanegyedeket átgyúrjuk, 30 cm hosszú hurkákra sodorjuk, majd 3 cm-es darabokra vágjuk (D). Golyókat kerekítünk belőlük, és 5 cm-es távolságot tartva a tepsikbe sorakoztatjuk.
3. A golyók közepébe fakanálnyéllel nem túl mély lyukat nyomunk (E), tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és mindegyikbe 1-1 szem mogyorót illesztünk (F). 12-15 percig sütjük, félidőben megcseréljük a tepsiket. A tepsikben hagyjuk kihűlni. Ha olyan fajta a mogyoró, hogy könnyen lehámlik a héja, azt sütés után ráérünk eltávolítani. Jól záródó dobozban 3-4 hétig eláll!
Italajánlat:
Kávé, tea.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
45 perc
+ 1 óra pihentetési idő
Energiatartalom:
53 kcal/darab
Nehézségi fok: