
Fotó: Hemző Károly
Gesztenyekrémes szelet
Hozzávalók 20 szelethez:
- 100 g finomliszt
- 30 g étkezési keményítő
- 2 ek. kakaó
- 6 tojás
- só
- 100+100 g + 2 ek. porcukor
- 125 g lágy vaj/margarin
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 50 g ribizli- áfonyalekvár
- A töltelékhez:
- 400 g gesztenyemassza (mélyhűtött)
- 3 tojássárgája
- 80 g porcukor
- 1/2 dl rum
- 2,5 + 1,5 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 30 g csokoládéforgács
- néhány citromfűlevélke
1. Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet, az étkezési keményítőt és a kakaót összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként beleszórunk 100 g porcukrot, és tömör habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük ugyancsak 100 g porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat, végül a tojáshabbal felváltva a kakaós lisztet.
2. A tepsibe szedjük-simítjuk a masszát, majd középső bordamagasságon 20 percig sütjük. Azonnal 2 ek. porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és lehántjuk róla a sütőpapírt. A lekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük, megkenjük vele a tésztalapot. Hagyjuk egészen kihűlni, végül szabályosan körbevágjuk.
3. A töltelékhez a gesztenyemasszát előzőleg hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A tojássárgákat és a porcukrot habosra keverjük, a rummal együtt beledolgozzuk a gesztenyemasszába, aztán lazán beleforgatunk 2,5 dl kemény habbá vert tejszínt.
4. A tésztalapot félbevágjuk, az egyiken egyenletesen elkenjük a krém 2/3 részét, majd lekváros oldalával fölfelé tetejére illesztjük a másikat, és hosszanti irányban két azonos nagyságú hasábra vágjuk. Mindkettőt bevonjuk az arányosan elosztott 1/3 rész maradék krémmel, és 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
5. Tálalás előtt a hasábokat hosszúkás tálra emeljük, és tortaszeleteket formázó háromszögekre, illetve egyszerű szeletekre vágjuk. 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk a habfixálóval, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és rózsákat nyomunk belőle a szeletek szélére. Tetejüket meghintjük a csokoládéforgáccsal, és citromfűlevélkékkel vidámítva kínáljuk.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
2 óra
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
236 kcal/szelet
Nehézségi fok: