
Fotó: Hemző Károly
Diós-almás káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g fehér káposzta
- 2-3 szál újhagyma
- 1 kis fej lilahagyma
- só, bors
- 2 közepes, savanykás alma (200 g)
- 2 ek. citromlé
- 20 g dió vagy hámozott mogyoró
- 1/4 kk. szárított borsikafű (csombor)
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A káposzta külső, sérült leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, és szép vékony szálakra gyaluljuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, mélyebb tálba tesszük, kissé besózzuk. Az almákat megmossuk, kettészeljük, magházukat kiemeljük, meghámozzuk (vagy ízlés szerint hámozatlanul) kisebb kockákra-szeletekre aprózzuk, és meglocsoljuk a citromlével. 6-8 szép diógerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk.
2. Felforralunk 2 liter vizet, 1 ek. sóval ízesítjük, beleforgatjuk a káposztát, élénk tűzön 2 percig főzzük. Szűrőlapáttal jégkockákkal lehűtött vízbe emeljük, azaz blansírozzuk, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük.
3. A hagymát, a káposztát, az almát (levével együtt) és a vágott diót, lazán összekeverjük a borsikafűvel, ízlés szerint frissen őrölt borssal, valamint az olajjal, 1 órán át szobahőmérsékleten érleljük.
4. Tálaláskor nem túl mély tálra halmozzuk a salátát, a félretett dióval és néhány szál tetszés szerinti zöldfűszerrel díszítjük. Köreteként vagy fokhagymás-sajtos pirítós kíséretében egytálételként kínálhatjuk.
Tippek:
Olaj helyett zöldfűszerekkel, curryvel és/vagy csípős paprikával ízesített joghurttal/kefirrel is készíthetjük.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
35 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
162 kcal/adag
Nehézségi fok: