LEVESEK > Gyümölcslevesek

Fotó: Hemző Károly
Hideg
sárgabarackleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 800 g érett sárgabarack
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 150 g kristálycukor
- 1 kisujjnyi fahéj
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 4 szép fürt ribizli
- néhány mentalevél
1. A citromot alaposan megmossuk, lehántunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk, 4 nagyobbat félreteszünk a díszítéshez, a többit 2 percre forró, majd hideg vízbe vízbe dobjuk (nem áztatjuk!). Meghámozzuk, kimagozzuk, lábaskába tesszük, és azonnal megöntözzük a citromlé felével, valamint a borral.
2. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 7,5 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük. Kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat, botmixerrel péppé turmixoljuk, felforraljuk.
3. 1,5 dl hideg vízben elkeverjük a pudingport és a tejfölt, a leveshez keverjük, éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd legalább 3 órára hidegre tesszük.
4. Tálaláskor a levest csészékbe-tálkákba szedjük. A ribizlifürtöket leöblítjük, a félretett 4 barackot kettévágjuk, kimagozzuk, és meghintjük a maradék citromlével. A tejszínt félkemény habbá verjük, 1-1 evőkanálnyit púpozunk a leves tetejére, beleültetjük-nyomkodjuk a felezett barackokat, végül a ribizlivel és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, a bort elhagyjuk.
Elkészítési idő:
30 perc
+4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
450 kcal/adag
Nehézségi fok: