Ha csak egy kis beszélgetésre invitáljuk barátainkat, és készen megvásárolható pogácsa vagy rágcsálnivalók helyett sajátkezűleg készített italkorcsolyával szeretnénk kedvesekedni nekik, eljött a házi pizza ideje. Kerek formában vagy tepsiben sütve, mindenképpen biztos siker!

Fotó: Hemző Károly
Gombás-szalonnás-paradicsomos pizza
Hozzávalók 4 személyre:
- 1+6+2 ek (classico) olívaolaj + a kenéshez
- 1 kis fej hagyma
- 1+2 gerezd fokhagyma
- 1/2 doboz felaprózott konzervparadicsom (200 g)
- só, bors
- 25 g élesztő
- 1 kk. kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 400 g sampinyon gomba
- 150 g pizza-mozzarella sajt
- 8 szelet bacon
- 2 nagy paradicsom
- 1 kk. oregánó
1. A paradicsomkrémhez 1 ek. olívaolajban megfonnyasztjuk a felaprózott hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, 15 percig forraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül botmixerrel péppé törjük.
2. A tésztához 3,5 dl langyos vízben eldolgozzuk az élesztőt, a cukrot, 1 ek. sót és 6 ek. olívaolajat, a liszthez adjuk, és fényes-hólyagos tésztává dagasztjuk. Fóliával letakarva 20 percig pihentetjük a hűtőben.
3. 2 ek. olívaolajban sárgára sütünk 2 gerezd áttört fokhagymát. Rádobjuk a vékonyan felszeletelt vagy gyalult gombát, 3 percig pirítjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd fedő nélkül további 3 percig pirítjuk, levét elfőzzük.
4. Két 30-32 cm-es pizzaformát (vagy 1 nagy tepsit) kikenünk olívaolajjal. A tésztát 2 cipóra osztjuk, lisztezett munkalapon a formák méretének megfelelő korongokra nyújtjuk. Szélüket felmagasítjuk, a formákba terítjük, aljukat villával megszurkáljuk, megkenjük a paradicsomkrémmel. Tetejükre simítjuk a gombát, megszórjuk a szálasra reszelt sajttal, elrendezzük rajtuk a felkarikázott paradicsomokat és a baconszeleteket, végül meghintjük oregánóval. 200 °C-ra előmelgített sütőben 20-25 percig sütjük, bazsalikommal vidámítva azonnal tálaljuk.
Tippek:
- Ha vendégeknek, például italkorcsolyának szánjuk, süthetjük a nagy, zománcos sütőtepsiben is (a fenti mennyiségek éppen ennyihez elegendők), majd kisebb szeletekre-kockákra vágva kínáljuk.
- A paradicsomkrémet és a gombát érdemes előző nap elkészíteni (mivel hűlniük kell!), így jelentősen lerövidíthetjük az elkészítési időt.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
1 óra 45 perc
+ 20 perc kelesztési idő
Energiatartalom:
656 kcal/adag
Nehézségi fok: