KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Hagymás kotlett
sütőtökös krumplival
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g sütőtök (sonkatök)
- 600 g krumpli
- só, bors
- 4 ek (classico) olívaolaj
- 1 ág rozmaring (10 cm-es)
- cayenne-i bors
- 4-6 közepes fej hagyma
- 10-12 ek. finomliszt
- olaj a sütéshez
- 8 vékony szelet kicsontozott sertésborda
- 4-8 zsályalevél
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a sütőtököt nagyobb, a krumplit közepes nagyságú kockákra vágjuk, ez utóbbit enyhén sós vízben 10 percig főzzük. Felforrósítjuk az olívaolajat, beleforgatjuk a sütőtököt, megszórjuk a lecsipkedett rozmaringlevélkékkel, élénk tűzön 10 percig sütjük. Hozzáadjuk a leszűrt krumplit, ízlés szerint sót, 1-2 csipet cayenne-i borsot, és szelíd rázogatással az egészet aranybarnára pirítjuk (6-8 perc). Fedő alatt melegen tartjuk.
2. A hagymákat meghámozzuk, karikákra gyaluljuk, lazán összekeverjük a liszttel, szűrőbe csúsztatva lerázzuk róluk a felesleget. Forró, bő olajban, több részletben sárgára-ropogósra sütjük, majd papírkendőn lazán szétterítve felitatjuk róluk az olajat.
3. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, megszórjuk sóval, borssal és fátyolnyi liszttel. Serpenyőben felforrósítunk 3-4 evőkanálnyit a hagyma sütőolajából, beletesszük a zsályaleveleket és a hússzeleteket, mérsékelt tűzön, fedő nélkül mindkét oldalukat pirosra sütjük (3+3 perc). Tálra terítjük a sütőtökös burgonyát, tetejére fektetjük a kotletteket, dúsan megrakjuk a sült hagymával, és mihamarabb tálaljuk. Frissen az igazi!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé