2021. augusztus 1.
Boglárka napja van


Fotó: Elendel

Meggyes gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 7 dl tej
  • 100+50 g kristálycukor
  • 1 csipet só, bors
  • 1 kisebb biocitrom
  • 1 vaníliarúd
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 1 üveg meggydzsem (680-700 g)
  • 1/2 őrölt fahéj
  • 1 púpozott ek étkezési keményítő
  • 2+1,5+1 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 4 kk. csokoládéforgács
  • 4 citromfűbóbita

1. Felforraljuk a tejet 100 g kristálycukorral, a sóval, az alaposan megmosott citromról levágott 3-4 kisujjnyi sárga héjjal, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel. Beleszórjuk a rizst, szelíd tűzön, gyakran megkeverve sűrű-mázgás péppé főzzük (30-35 perc).

2. A meggyet leszűrjük, levét felforraljuk 50 g kristálycukorral és a fahéjjal, elkeverjük a 2 ek. vízben feloldott étkezési keményítővel, éppen csak besűrítjük (1 perc), végül beleforgatjuk a meggyet, és hűlni hagyjuk.

3. Kiemeljük a rizsből a citromhéjat és a vaníliarudat, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. Elkeverünk a rizsben előbb 1,5 dl felveretlen tejszínt, majd a tejszínhabot, és a meggymártással rétegezve 4 hasas pohárba vagy kompótostálkába simítjuk. Folpackkal letakarjuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe.

4. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi girlandokat nyomunk belőle a rizs tetejére. A csokoládéreszelékkel és citromfűbóbitával díszítve kínáljuk.

Tippek:

A rizsben főtt vaníliarudat vétek kidobni, mert remek ízesítő: megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd porcukorba ágyazva dobozba zárjuk – 2 hét múlva tökéletesen átveszi a porcukor a vanília illatát.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

486 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: