
Fotó: Elendel
Almás márványtorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- 6-7 kisebb savanykás alma (700-750 g)
- 1 citrom leve
- 50 g étcsokoládé
- 125 g lágy vaj/margarin + a formához
- 150 g finomliszt + a formához
- 30 g étkezési keményítő
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 1 csipet só
- 125 g porcukor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor (10 g)
- 2 tojás
- 2 ek. tej
- 1 púpozott ek. kakaópor
- 100-120 g baracklekvár
1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, domború oldalukat 4-5 párhuzamos vágással bemetsszük. Azonnal megkenjük citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A csokoládét felaprózzuk.
2. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy 26 cm-es kapcsos tortaformát (a fölösleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, a sütőporral és a sóval. Habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a liszttel felváltva egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán evőkanalanként a tejet.
3. A masszát elfelezzük (kicsi a tömege, nem baj!), felét a tortaforma aljára simítjuk. A maradékot elkeverjük az átszitált kakaóporral és a csokoládédarabkákkal, majd a fehér massza tetejére simítjuk, és villával, laza-köröző mozdulatokkal összeforgatjuk.
4. Papírkendővel felitatjuk az almákról a citromlét, a massza tetejére rendezzük, kissé bele is nyomkodjuk, és a középső bordamagasságon 45 percig sütjük. Közben felforrósítjuk a baracklekvárt, áttörjük, azonnal bevonjuk vele (ecsettel) a sütőből kivett torta tetejét (az almákat is).
5. Rácsra emelve 10 percig hűlni hagyjuk (a sütés közben megnőtt tészta kissé összeesik, nem baj, ez a természete), aztán meglazítjuk és leemeljük a róla a tortakarikát, hagyjuk teljesen kihűlni.
6. Tálalás előtt lapos tálra csúsztatjuk a tortát, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Krémsűréségűre felvert, őrölt fahéjjal illatosított tejszínt kínálhatunk mellé.
Tippek:
Ha vastagabb tésztát szeretnénk, a tészta hozzávalóinak mennyiségét megemeljük, a többi ugyanaz.