
Fotó: Hemző Károly
Gombás-cukkinis spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g barna sampinyon gomba
- 2 zsenge cukkini (250 g)
- 6-8 zsályalevél
- 5-6 szál petrezselyem
- 50 g bacon
- 50 g vaj/margarin
- 1/2 kk. szárított borsikafű (csombor)
- 100 g szárított erdei gomba
- só, bors
- 500 g spagetti
- 1 dl tejszín
- 40 g parmezán sajt
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A gombákat megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A cukkinik két végét levágjuk, hámozatlanul szeletekre gyaluljuk. A zsálya- és a petrezselyemleveleket leöblítjük, finomra vágjuk.
2. A bacont vékony csíkokra szeljük, 1 ek. vajjal/margarinnal együtt megpirítjuk, majd rádobjuk a hagymát, és megfonnyasztuk. Hozzáadjuk a gombát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán belekeverjük a cukkinit, a zsályát, az áttört fokhagymát, valamint a borsikafüvet és a porrá tört szárított erdei gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig pároljuk, végül megszórjuk a petrezselyemmel.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát. A maradék vajat/margarint felforrósítjuk a tejszínnel, és előmelegített, mély tálba öntjük. A tésztát leszűrjük, azonnal a tejszínes vajba/margarinba forgatjuk. Tetejére halmozzuk a gombás-cukkinis ragut, de a szépség kedvéért (két nagyobb kanállal vagy favillával) csak az asztalnál keverjük össze. Frissen reszelt parmezán sajtot kínálunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, rozé.