
Fotó: Hemző Károly
Húsos sütőtök-brokkolileves
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g sovány füstölt tarja egyben
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 400 g sütőtök (sonkatök)
- 150 g brokkoli vagy karfiol
- 1 szál karcsú póréhagyma
- 2 ek. olaj
- 80 g hosszú szemű rizs
- só, rózsabors
- 4 petrezselyem- vagy bazsalikombóbita
- 4 ek. tejföl
1. A tarját leöblítjük, apróra felkockázzuk, hozzáadunk 1,5 liter vizet, a meghámozott hagymafejet, valamint a fokhagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (kb. 30 perc).
2. Közben a sütőtököt meghámozzuk, magjait kiemeljük, és 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A brokkolit és a pórét megtisztítjuk, megmossuk, a póré fehér és világoszöld részét karikákra szeljük, a brokkolit rózsáira bontjuk.
3. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a póréhagymát, rádobjuk a brokkolit és a sütőtököt, felengedjük 2 merőkanál füstölt lével, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig főzzük. Kiemelünk a levesből 3-4 szűrőkanálnyi puha, de nem szétfőtt, darabos zöldséget, félretesszük.
3. Hozzáadjuk a maradékhoz a leszűrt füstölt lét és a tarját, felforraljuk, végül beleszórjuk a rizst, és félig lefedve vajpuhára főzzük az egészet (további 15-18 perc). Kiemeljük belőle a hagymafejet, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt rózsaborssal illatosítjuk, majd visszatesszük bele a darabos zöldséget, összeforraljuk, és petrezselyem-/bazsalikombóbitával díszítve kínáljuk. Tálaláskor 1-1 ek. tejfölt simíthatunk a tányérok aljára, arra szedjük a forró levest.
Tippek:
- Ha még tartalmasabban-sűrűbben szeretnénk, főzhetünk bele 100-150 g burgonyát is, vagy behabarhatjuk 2 dl tejfölben/tejszínben elkevert 1 ek. rétesliszttel is.
- Készíthetjük főtt sonkából is, ez esetben a levest 1 ek. ételízesítővel vagy 1-2 füstöltlé-kockával gazdagíthatjuk.
- Készíthetjük csirkemellel is: apróra felkockázzuk, a póréval együtt kissé megpirítjuk az olajban, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a vizet, a többi ugyanaz.