KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Karfiolpaprikás
spenótos metélttel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg karfiol (800 g tisztított/mélyhűtött)
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 3+1 ek. olaj
- 1 kk. édes-nemes pirospaprika
- só, bors
- 1 dl tejszín
- 1+1 dl tejföl
- 1 ek. rizsliszt
- 250 g zöld tagliatelle (spenótos hosszúmetélt)
- 4-5 szál petrezselyem
1. A karfiol leveleit, torzsáját eltávolítjuk, kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk, majd enyhén sós vízben, félig lefedve, mérsékelt tűzön 10-12 percig főzzük (ha mélyhűtött karfiolból készítjük, fagyos állapotban dobjuk a forrásban lévő vízbe). A zöldpaprikát kicsumázzuk és vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre szeljük.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 3 ek. felforrósított olajban. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a zölpaprikát és a paradicsomot, aztán felöntjük 3 dl vízzel, kissé megsózzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-12 percig forraljuk.
3. Eldolgozunk a tejszínben 1 dl tejfölt, a rizslisztet és egy kevés vizet, majd folyamatosan keverve a paprikás léhez adjuk, és 1-2 percig, éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Utánasózzuk, borsozzuk, óvatosan beletesszük a leszűrt karfiolrózsákat, és jól átforrósítjuk.
4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, tálba csúsztatjuk, lazán összekeverjük 1 ek. olajjal. Nem túl mély tálba szedjük a karfiolpaprikást, tetejét meglocsoljuk a maradék 1 dl tejföllel, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és a tészta kíséretében azonnal-forrón tálaljuk.
Italajánlat:
Könnyű félszáraz fehérbor vagy rozé