2022. szeptember 25.
Eufrozina napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Magyaros
töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 80 g rizs
  • 1 tojás
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • só, bors
  • 100 g paradicsompüré (bio)
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 szál zellerzöldje
  • 30 g rizsliszt
A
B
C
D
E

1. A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból (A), az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.

2. A töltelékez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk (B). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat (C).

3. Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat (D), (ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).

4. A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük (E), és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, -édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk. Tálalás előtt mély tálba szedjük, petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

 

 

Tippek:

Kitűnően tűri a mélyhűtést, ezért ha látjuk, hogy nem fogy el 1 napon belül vagy eleve nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Hónapokig megőrzi jóságát! Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd melegítés előtt a mártást erőteljesen átkeverjük.

Változatok:

– Ha nem áll rendelkezésünkre friss/mélyhűtött paprika vagy kimarad a töltelékből (mert például kicsik a paprikák), kisebb gombócokat formálunk belőle, és megfőzzük a paradicsomlében.
– Az egészségesebb, energiaszegényebb rizslisztes habarás helyett készíthetjük hagyományosan, rántással is: 2 ek. olajban világosra pirítunk 2 ek. finomlisztet, 3-4 dl hideg vízzel simára keverjük és a paradicsomhoz szűrjük, a többi ugyanaz.

Érdekességek:

A (bárány-/birkahússal készülő) töltött paprika voltaképpen török eredetű étel, de a halványsárga húsú, valóban minden más fajtától különböző, illatos magyar zöldpaprika mégis jellegzetesen magyarrá teszi.

Italajánlat:

félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

360 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás
polentapogácsa

Libatepertő és
hideg libamáj

Paradicsomos
rakott cukkini

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Zöldséges
töltött-sült paprika

Marharagu
sáfrányos rizottóval

Töltött káposzta

Hagymás rostélyos

Sáfrányos-gombás
rizzsel töltött paprika

Tejszínes-gombás
galuska

Currys-zöldséges
lencse

Tiszai halászlé
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: