
Fotó: Hemző Károly
Rokfortos-körtés köménysaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 fej jégsaláta (kb. 400 g)
- 1 csokor újhagyma
- 2 érett körte
- 1 zöldcitrom (lime) leve
- 1 közepes édesköménygumó
- 1 ek. mandulapálcika vagy fenyőmag
- 200 g érett rokfort vagy márványsajt
- 2 apró chilipaprika
- citromfűbóbita
- 1 narancs vagy grépfrút leve
- 2 ek. balzsamecet
- só, őrölt fehér bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A salátát megmossuk, kicentrifugáljuk vagy jól lerázzuk róla a vizet, vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, kevés zöldjével együtt felkarikázzuk. A körtéket leöblítjük, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, ha nem túl vastag a héjuk, hámozatlanul gerezdekre szeljük, és meglocsoljuk a zöldcitromlé felével.
2. Az édesköményt megtisztítjuk: zöldjét leválasztjuk a gumóról, vastag vagy sérült külső szirmait lehántjuk, üreges szárait eltávolítjuk, a gumót vékony lapokra gyaluljuk, és meglocsoljuk a maradék zöldcitromlével.
3. A mandulát zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, tányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. A sajtot apróra felkockázzuk/elmorzsoljuk. Nagyobb halmokban tálra rendezzük a salátát, a köményt, az újhagymát és a körtét, közepére terítjük a sajtot, megszórjuk a mandulával, végül a chilipaprikákkal és citromfűvel díszítjük.
4. Az öntethez a narancs/grépfrút levét tálkába szűrjük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a balzsamecetet, ízlés szerint sót, fehér borsot, végül apránként az olívaolajat, de csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Pirítós kíséretében, előételként kínálhatjuk.