
Fotó: Hemző Károly
Babos zöldségragu polentával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 400 g cukkini
- 200 g burgonya
- 400 g főtt fehér bab (konzerv)
- 2+2 ek (classico) olívaolaj
- 80 g kimagozott olívabogyó (kalamata)
- 1/2 kk. szárított kakukkfű
- 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
- 1 dús szál bazsalikomlevél
- só, bors
- 150 g kukoricadara
- 50 g vaj/margarin
- 1 kk. pirospaprika
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a zellert és a cukkinit karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. A babot bő vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
2. Felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a zellert, a cukkinit és a burgonyát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az olívabogyót, a kakukkfüvet, a paradicsomot levével együtt, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Beleforgatjuk a babot és a néhány bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük, melegen tartjuk.
3. A polentagaluskához (habverővel) folyamatosan keverve 1/2 kk. sóval ízesített, 5 dl forrásban lévő vízbe szórjuk a kukoricadarát. Amint sűrűsödni és pöfögni kezd (2 perc), lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a vajat/margarint, és fedő alatt 10 percig pihentetjük. Ezután hideg vízbe mártogatott, 2 öblös evőkanállal galuskákat formálunk belőle, olajjal vékonyan kikent tálba sorakoztatjuk, megkenjük a maradék olajjal, és meghintjük pirospaprikával.
4. A zöldségragut mélyebb tálba szedjük. Tetejére ültetünk néhány polentagaluskát, és a félretett bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Tippek:
– Készíthetjük 400 g tisztított/mélyhűtött fejtős babból is, amelyet előzőleg 1 babérlevéllel, 1 kis fej hagymával és 2 gerezd fokagymával ízesített vízben puhára főzünk és leszűrünk.
– Ha nem fogy el az összes polentagaluska, úgy varázsolhatjuk (például másnap) frissé, hogy a sütőtálba sorakoztatva bevonjuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és átforrósítjuk a sütőben.
Italajánlat:
Száraz fehérbor.