
Fotó: Hemző Károly
Camembert sajtfalatkák
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 szál zellerzöldje
- 1 csokor snidling
- 125 g tejszínes, natúr sajtkrém (pl. Philadelphia)
- só, őrölt fehér bors
- 2 korong félérett camembert sajt (125 g/darab)
- 80 g parmai, serrano vagy speck sonka papírvékonyságú szeletekben
- 4-5 koktélparadicsom
1. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A petrezselyem és a zeller leveleit lecsipkedjük, 16 zellerlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a petrezselyemmel és a snidlinggel együtt finomra aprítjuk. A sajtkrémet habosra keverjük, hozzáadjuk a zöldfűszereket, ízlés szerint sót és őrölt fehér borsot.
2. A camembert sajtokat (ne legyenek túlságosan érettek!) két azonos vastagságú lapra vágjuk, vágott oldalukat megkenjük az arányosan elosztott sajtkrémmel. A 2 alsó lapot befedjük 8-8 zellerlevéllel úgy, hogy csipkés szélük kissé „kilógjon” majd a sajtlapok közül. Beterítjük a sonkaszeletekkel, aztán sajtkrémes oldalukkal lefelé tetejükre fordítjuk a maradék 2 sajtlapot, kissé összenyomkodjuk. Fedeles dobozba zárva fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
3. Tálalás előtt a paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, elnegyedeljük. A camembert-tortácskákba 8-8 fogvájót szúrunk, 8-8 gerezdre vágjuk, és a fogvájók hegyén átszúrt paradicsomgerezdekkel díszítjük. Friss rozskenyér, bagett, ropogós kiflikarikák kíséretében italkorcsolya, hidegbüfé részeként kínáljuk.